Húsvéti kosár

2009. 04. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 1/2 l tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kiskanál só, 1 citrom reszelt héja.

A hozzávalókból kelesztett tésztát készítünk. Ha megkelt 26 egyenlő részre osztjuk. 20 db-ból 35 cm-es kígyókat formázunk, amiből rácsot fonunk. Ezt egy kb. 20 cm-es átmérőjű vajazott, lisztezett, hőálló tálra tesszük széleit körbe levágjuk és 1 db tésztából sodrunk egy hosszú kígyót és körbetekerjük a peremét. Tojássárgájával megkenjük és sütjük, kb 45 percig, de 15 perc után sűtőpapírral letakarjuk.

2 db tésztából készítsünk 40 cm  hosszú kígyókat, ezt sodorjuk meg, és gyűrű alakot formáljunk belőle. Ez lesz  a kosár talpa. Majd újabb 2 db tésztát sodorjunk ki, a kosár füléhez. Egy drótot hajlítsunk meg, és tekerjük rá a kisodort tésztát, de a drót végeit hagyjuk szabadon mert azt beleszúrjuk a kosárba.

Majd 3 db tésztát ismét kisodrunk és összefonjuk, ez lesz a kosár pereme. Ha  minden része  megsült a kosárnak és kihűlt, akkor összerakjuk. Porcukorból és egy kevés vízzel keverjünk mázat és ezzel ragasszuk össze az elemeket.

Díszitsük a közepét nyuszival és tojásokkal. Kellemes "barkácsolást"!

Köszönjük szépen Nagy Szilviának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top