Így tedd tönkre a hajad!

2011. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem szeretnéd, ha hajkoronád egészségtelenné válna? Akkor érdemes elolvasni és megfontolni a következő tanácsokat!

Ha sarkítva akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hajunk elsőszámú „kiegészítőnk”. Ám gyakran anélkül roncsoljuk, hogy tudatában lennénk, mit is teszünk vele. Hogyan is?

1.       A nedves haj kifésülése: A víz felbontja a hidrogén-kötéseket (a hajszálak erősségéért nagyjából 35%-ban, a rugalmasságukért pedig 50%-ban felelősek), aminek a következtében azok sérülékennyé válnak. Ezért mielőtt mosás után kifésülnénk a hajat, hagyjuk az egy kicsit szikkadni, majd nagyfogú fésűvel, finoman fésüljük át.

2.       Túl sok vagy túl kevés mosás: Vannak, akik csak akkor mossák meg a hajukat, mikor az már összeáll a zsírtól és a szennyeződésektől, mások napi rendszerességgel végzik a procedúrát. A legtöbbünk hajának heti 2, maximum 3 mosás az ideális. Aki feltétlen szükségét érzi a napi mosásnak, az a hajvégeket mindenképpen ápolja balzsammal.

3.       A fodrász hanyagolása: A hosszú hajra vágyók nagy igyekezetükben gyakran beleesnek abba a hibába, hogy hónapokig nem vágatják a hajukat. Habár csupán mítosz, hogy a sűrűbben vágott haj gyorsabban nő, a rendszeres frizuraigazítás következtében egészségesebb lesz, ami azt a benyomást kelti, mintha fokozottabb tempóban növekedne. Lehetőleg minden második hónapban vágassuk át egy kicsit a hajat, hogy mikor megnő, valóban lélegzetelállító legyen.

4.       A fejbőr hanyagolása: Míg nagyon sokat törődünk a haj hosszával, formájával, addig a fejbőrre nagyon kevés figyelmet szoktunk fordítani. Holott egészséges fejbőr nélkül nincs egészséges haj. Korpa, zsírosság, szárazság, viszketés – ezek mind olyan kondíciók, melyekkel foglalkoznunk kell, főleg azért, mert akár hajhulláshoz, ekcéma kialakulásához is vezethetnek. Ajánlott hát a lehető leghamarabb szakemberhez fordulni, amennyiben bármilyen problémát észlelünk a fejbőrünkkel kapcsolatban.

5.       Túl sok kemikália alkalmazása: A festés, melírozás, vegyi úton történő göndörítés, egyenesítés távolról se tesz jót a hajnak. Lehet velük élni, ám ne tegyük túl gyakran, két kezelés között hagyjunk időt a regenerálódásra, és ha lehet, akkor a természetes anyagokat tartalmazó termékeket részesítsük előnyben.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top