In Memoriam: Michael Jackson

2009. 06. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Michael Jackson: 1958. augusztus 29. - 2009. június 25. 

A gyászhírt bátyja, Jermaine Jackson jelentette be akadozó szavakkal, mély sóhajok kíséretében egy rögtönzött sajtótájékoztatón.

„Olyan nehéz ez. Testvérem, a pop legendás királya, Michael Jackson 2009. június 25-én délután 2 óra 26 perckor távozott az élők sorából. Feltételezhetően szívleállás végzett vele az otthonában, ám a boncolás eredményeinek megérkezéséig a halál okát ismeretlennek nyilvánították. Az orvosa, aki mellette volt a történtekkor, megpróbálta újraéleszteni a testvérem, és a mentősök is próbálkoztak, úton a Ronald Reagan UCLA klinika felé. Miután hozzávetőlegesen 1 óra 14 perckor megérkezett a kórházba, az orvosok, köztük a sürgősségiek és kardiológusok több mint egy órán keresztül küzdöttek az életéért, mindhiába. Családunk nevében arra kérem a médiát, hogy tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a nehéz időszakban. Mindannyian szerettünk veled lenni Michael, mindig. Szeretünk.”

Jermaine, amint bejelenti a megrendítő hírt - Forrás: BBC

A megrendítő hír után gyászoló rajongók sokasága özönlötte el a Los Angeles-i UCLA klinika és az énekes Beverly Hills-i otthonának környékét.

A sztárvilág is mély gyászba borult, Madonna, Arnold Schwarzenegger és Jacko volt felesége, Lisa Marie Presley az elsők közt fejezték ki részvétüket.

Moonwalk közben - Fotó: People Egy élet, tele hihetetlen magasságokkal és sötét mélységekkel Michael Jackson 1958. augusztus 29-én látta meg a napvilágot Indiana állam Gary nevű ipari városkájában, Joseph Walter és Katherine Esther hetedik gyermekeként. Tíz éves korára a kis Michael már a The Jackson 5 frontembere volt, testvéreivel, Jackie-vel, Titoval, Jermaine-nel és Marlonnal olyan slágerekkel döngették a listák élét a Motown Records égisze alatt, mint az „I Want You Back”, az „ABC” vagy éppen a „The Love You Save”. Valamikor réges régen - Fotó: People Míg a nagyközönségnek mosolygós gyermekarcukat mutatták, addig a testvérek a zárt ajtók mögött bántalmazástól, lelki terrortól szenvedtek. Édesapjuk rabszolgahajcsárként hajtotta őket, nem rettent vissza a veréstől, és az is megesett, hogy éjszaka ijesztő maszkban bemászott az ablakukon, hogy megtanulják, be kell csukni, nehogy tolvaj lepje meg őket álmukban. A mesés Neverland - Fotó: People

A fellépésekkel, lemezfelvételekkel, állandó munkával és terrorral teli gyermekévek Michaelben soha nem gyógyuló sebeket hagytak. Bármilyen magasra is jutott, tulajdonképpen sose nőtt fel, melynek legékesebb bizonyítéka talán a saját vidámparkkal és állatkerttel rendelkező Neverland birtok volt, melytől az utóbbi években fellépő anyagi gondjai miatt meg kellett váljon.

Michael 1978-ban megkapta a madárijesztő szerepét az Óz musical változatában a The Wizben, aminek köszönhetően megismerkedett Quincy Jones producerrel. Első közös projektjük az 1979-ben megjelent „Off The Wall” album lett, melynek sikerén felbuzdulva három év múlva piacra dobták a „Thriller”-t. A korong, melyen olyan időközben klasszikussá vált slágerek kaptak helyet, mint a „Beat It”, a „Billie Jean” vagy a címadó „Thriller” minden idők legmagasabb példányszámban eladott albumává vált, 65 millió kelt el belőle világszerte 1982. december 1-jei megjelenése óta.

A „Thriller” című számhoz készült, hátborzongató, közel 14 perces, táncoló zombikkal fűszerezett videó, melynek az elején Jacko „vérmacskává” változva üldözi a barátnőjét, pedig az Music Television szerint minden idők legjobb klipje.

Hátborzongató - Fotó: People

Miközben a karrierje egyre magasabb zenitekre kúszott, és a fél világ dudorászta a „Bad”, a „Who Is It”, a „Remember the Time”, a „Black or White” (és még sorolhatnánk) dallamait, szorgosan gyakorolva hozzá a Jacko védjegyévé vált „moonwalkot” (ez az a mozgás, amikor úgy néz ki, mintha előre lépegetne, de közben hátrafelé halad), a kulisszák mögött már vihar előtti csend honolt.

Szemlélőként főleg azt vehettük észre, hogy Michael orra egyre inkább eltér régi formájától és a bőre is kezd egyre fehérebbé válni. Mindeközben 1993-ban egy Evan Chandler nevű férfi azzal vádolta az énekest, hogy szexuálisan zaklatta 13 éves fiát, Jordant. Az ügy végül a bíróságon kívül oldódott meg, az apa egy vaskos összeg ellenében eltekintett a pereskedéstől.

Ám ezzel nem ért véget Jackson pedofil kálváriája, 2003-ban ismét megvádolták, egy Gavin Arvizo nevű fiú állította, hogy illetlen dolgokat tett vele. A vádakat nyomozás, vádemelés, és hónapokig tartó bírósági eljárás követte (soha nem látott médiacirkusszal övezve), végül azonban 2005. június 13-án az esküdtek felmentették Jackot az ellene felhozott vádak alól.

Megtörve - Fotó: People

Ám hiába mentették fel, a bíróságról már egy megtört roncs távozott. A pop királyának szemmel láthatóan megromlott az egészsége, az utóbbi időben már olyan is volt, hogy tolókocsiban jelent meg az utcán. Ennek ellenére a nagy visszatérésre készült, július 13-án indult volna 50 koncertből álló fellépés sorozata a londoni O2 arénában, „This Is It” címmel.

Sajnos azonban már nem állhat többé színpadra, rajongói, barátai, családja és három gyermeke, Michael Joseph „Prince” Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson és Michael Joseph "Blanket" Jackson II legnagyobb bánatára. Nyugodj békében, Michael Jackson.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top