A rák csillagkép

2009. 06. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Héra különböző gonoszságokat eszelt ki ellene, többek között elérte, hogy Herkules a saját gyermekeit is megölje. De csecsemőkorában is el szerette volna pusztítani, kígyókat küldött a bölcsőbe, ám a csecsemő Herkules megölte a kígyókat.

Amikor már sokallta Héra gonoszságait, Herkules a Delphi jósokhoz fordult, ahol Apolló azt jósolta neki, hogy ha teljesíti Eurüsztheusz 12 feladatát, akkor megszabadul minden bűnétől, és átkától.

Eurüsztheusz második feladatként azt adta Herkulesnek, hogy ölje meg a Lerna városa közelében élő kilenc fejű vízi szörnyet, a Hidrát. Herkules harcolt a vízi szörnnyel, de eközben Héra egy nagy rákot küldött ellene, hogy segítse a szörnyet. Herkules megölte a rákot, és természetesen a szörnyet is.

Héra a segítségért cserébe a rákot az égre helyezte, így született a Rák csillagkép. Itt jár a Nap általában június 21-től július 21-ig.

A Rák jegyében a Hold, vagyis a Koromfekete fényesség uralkodik. A Hold a görög mitológiában az éjszakát jelképezi, megtestesítője Szeléné, akit a rómaiak Luna istennővel azonosítottak. A Vatikáni Múzeumban őriznek egy olyan római szobrot, amely Diana Lucifera (Diána, a fényhozó) néven ábrázolja Luna istennőt, aki ősi jelképét, a félholdat viseli a fején. Az éjszakai érzéki szépséget is jelképező holdistennő neve mind görögül, mind latinul a fényhez kapcsolódik, bár mint a csillagászok később kimutatták, alaptalanul: a Hold nemhogy saját fénnyel nem rendelkezik, de olyan koromfekete anyagból áll, hogy a Földről rátükröződő napsugarak 93 százalékát elnyeli. Azonban, mivel nincs körülötte hozzá hasonló méretű égitest, mégis ő a legfényesebb az éjszakai égbolton.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top