Irritálnak…

2011. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok ember rendelkezik érzékeny bőrrel, így nekik igen gondosan kell megválasztaniuk azokat a termékeket, amiket használnak. Az évek során megtanuljuk elkerülni az irritációt okozó anyagokat, azonban új veszélyforrások mindig felbukkannak, akár a természetes anyagok között is. Nézzük, mik irritálhatják a legjobban a bőrt és mit tehetünk ellenük…

A rendszeres tisztálkodás és kézmosás alapvető higiéniás követelmény, és nyáron erre fokozottabban figyelni is kell, hiszen meleg van, izzadunk. A bőr védőrétege azonban a gyakori fürdőzés hatására sérül, egyre szárazabbá válik, különösen akkor, ha szappant vagy kevésbé jó minőségű, sok adalékanyagot tartalmazó tusfürdőt használunk. Természetesen a megoldást még a bőrgyógyász szerint sem a ritkább vagy kevésbé alapos tisztálkodás jelenti. A hosszas fürdőzés helyett a zuhanyozást részesítsük előnyben és utána használjunk különböző, lehetőleg minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazó hidratálókat. Erre például kiváló az aloe vera gél, mely nem csak könnyen beszívódik, de feltölti és üdévé is varázsolja bőrt, nem mellesleg pedig a kisebb hámsérülések gyógyulásában is segít.

A bőrirritációnál a tisztítószerek, mosószerek, bútorápolók hatásáról sem szabad megfeledkezni, melyek nem csak bőrszárazságot idézhetnek elő, de hámlás, kiütés, bőrvörösség is jelentkezhet, sőt a légutakba jutva allergiás, asztmás rohamokat is kiválthat az arra érzékenyeknél. Kivédeni elsősorban természetes anyagok használatával tudjuk a kellemetlen tüneteket, pl. úgy, hogy ecetet, citromot, szódabikarbónát alkalmazunk a takarítások során vagy igyekszünk olyan tisztítószereket választani, melyek kevés kémiai összetevőt tartalmaznak.

Nyáron a megfelelő napfényvédelemről mindenképpen gondoskodni kell, azonban ezeknél a fényvédő termékeknél sem mindegy, melyiket választjuk. A bőrgyógyászok szerint a legtöbb allergiás reakciót az úgynevezett PABA, azaz a para-aminobenzoic acid elnevezésű anyag és származékai okozzák, különösen érzékeny bőrűek és gyermekek számára fontos, hogy az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használatát kerüljék.

Végezetül még két igen fontos tanács: a jól bevált kozmetikumokat, napvédő termékeket, mosószereket használjuk rendszeresen, ne cserélgessük túl gyakran, hiszen ez tovább fokozhatja a bőr érzékenységét, nem beszélve arról, hogy nagyobb eséllyel futhatunk bele olyan összetevőbe, mely erős irritációt okozhat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a természetes anyagok között is akadnak olyanok, melyeket a bőr már nem visel el: sokan allergiásak a citrusfélékre, így azokra a kozmetikumokra is, melyek ezek származékait tartalmazzák! Válasszunk gondosan és mindig olvassuk el a terméktájékoztatót is!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top