TOP 5 szobanövény – hogy tiszta levegőhöz jussunk!

2011. 07. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A reggeli hűvösben még egy jó szellőztetés, utána ablak becsuk, roló leenged, sötétítőfüggöny behúz és a félhomályban megpróbáljuk benntartani a hideget és kizárni a meleget! Némileg ugyan sikerül, azonban a levegő minősége is romlik. Persze javíthatsz a helyzeten: szobanövényekkel! Megosztjuk veletek, hogy melyekkel!

Már a nyolcvanas évek végén kiderült, hogy több olyan szobanövényünk is van, melyek a levegőből kiszűrik a káros anyagokat és javítják annak minőségét. Az erre vonatkozó kutatást a NASA és egy amerikai szervezet végezte annak érdekében hogy kiderítsék: lehetne-e különböző növényeket az űrlétesítményekben levegő tisztítására használni. Szerencsénkre ezek nem csak az űrben, hanem a Földön is nagyszerűen használhatók ugyanezen célokra.

Aloe vera (Aloe vera)

A könnyen nevelhető, fénykedvelő növény segít kitisztítani a levegőből azokat a melléktermékeket, melyek a vegyi alapú tisztítószerek, festékek használata során a légtérbe jutnak, ilyen anyag például a benzol vagy a formaldehidek. Mint köztudott, a légtisztítási képességein kívül a növényben található anyag használható kisebb vágások és égések gyógyítására is, ehhez  elég letörni egy levelét és az abban található géllel bekeni a sérüléseket.

Csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Még ha hajlamosak is vagyunk elhanyagolni a szobanövényeinket, akkor is nehéz lenne elpusztítani ezt a nagy tűrőképességgel rendelkező növényt. Gazdag levélzete és apró fehér virágai könnyedén felveszik a harcot többek között a szénmonoxiddal, de az Aloe-hoz hasonlóan a benzollal, formaldehiddel, továbbá a szelénnel is - ez utóbbi oldóanyagot a bőr-, gumi- és nyomdaipar használja előszeretettel.

Tigrislevél (Sansevieria trifasciata)

Az anyósnyelvként is ismert növény kiszűri a levegőből a formaldehidet, ami a leggyakrabban a tisztítószerekben található, de előfordul a WC-papírban és papírzsebkendőkben is. Tegyünk egyet a fürdőszobába nyugodtan, mivel nincs szüksége sok fényre, viszont annál jobban kedveli a gőzős, párás levegőt, ahonnan cserébe hatékonyan kiszűri nekünk a szennyezőanyagokat.

Márványos szobai futóka (Scindapsus aures)

Ez a növény is erős szövetségesünk lehet a káros anyagok elleni küzdelemben - gyorsan növekedő leveleivel a függőkosárból harcol ezek ellen és javítja a levegő minőségét. Jó döntés lehet a garázsba tenni egy-egy példányát, mivel az autó kipufogójából rengeteg formaldehid szabadul fel, mely ellen szintén hatásos. Piros pont, hogy a növény még akkor is zöld marad, ha sötétségben tartjuk.

Csüngő ágú fikusz (Ficus benjamina)

Egy fikuszról nem annyira egyszerű gondoskodni, de miután eltaláltuk, mennyi vízre és fényre van szüksége, hosszú ideig kitart. A többi növényhez hasonlóan számos káros anyagot (formaldehid, benzol és triklóretilén) kiszűr a levegőből, ezzel is segítve, hogy tiszta levegőhöz jussanak a lakók.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top