Harry Potter világegyetem – te beletartozol?

2011. 07. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csütörtökön mutatták be Londonban a Harry Potter sorozat utolsó darabját, a Halál Ereklyéi második részét. Döbbenetes tömeg gyűlt össze a Trafalgar téren: a rajongók szó szerint napokig várták a premiert a zuhogó eső ellenére. Amikor a könyvek írója, J.K. Rowling pár szót szólt az összegyűlt emberekhez és megköszönte kitartásukat, a tömeg skandálni kezdett: „Köszönjük, köszönjük!”. Rowlingot ez annyira meghatotta, hogy elsírta magát.

A vörös szőnyegen felvonuló összes színészt hasonló hódolat fogadta: az egyenként érkező szereplők nevét olyan erővel harsogta a tömeg, hogy az esemény műsorvezetője a saját hangját is alig hallotta a rövid riportok közben.

Rowling könnyein kívül a másik legemlékezetesebb pillanat Alan Rickman (Piton professzor) bevonulása volt: amikor a „Snape, Snape, Severus Snape” (Perselus, Perselus, Perselus Piton) kántálás közepette megkérdezte tőle a konferanszié, hogy milyen érzés volt éveken keresztül újra és újra magára öltenie Piton jelmezét, Rickman halvány mosollyal azt válaszolta: „Az attól függ, mennyit ettem előző este. Ugyanis a jelmez egyre szűkebb lett, ahogy az évek múltak. A végére ki kellett gombolnom, szép diszkréten.” A közönség alig hallotta a választ a zajban, de azóta a videómegosztókon  vírusos gyorsasággal terjed a rövid, de humoros interjú. Aki angolul ért, érdemes megnéznie. (ITT megtekinthető.)

A Harry Potter láz persze nem csak Nagy-Britanniában ég. Hazánkban is komoly rajongótábora van a sorozatnak, ezért vettem a bátorságot és körbekérdeztem a „házam táján”, hogy ki hogyan vélekedik róla, és kit tart kedvenc karakterének. Érkezett néhány meglepő válasz:

Az egyik végletet Sanyi (30) képviseli: a fekália egy kevésbé szofisztikált szinonimájával illette a sorozatot, bár megjegyezte, hogy ettől még a „filmben szereplő csaj” nagyon dögös. Megjegyeztem, hogy bizonyára Emma Watsonra gondol, és ezen meggyőződésemtől ő nem térített el azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tudta a színésznő nevét.

Henrietta (életkor titkosítva) és Csaba (29) szintén nincs oda Harry Potterért: Henrietta egyáltalán nem ismeri a történetet, Csaba pedig azt mondja, látott már jobb fantasyt is. Biztosítottam őket arról, hogy ezen állásfoglalásukkal statisztikailag lényeges részét képezik a felmérésemnek. Ezúton pedig üzenem nekik, hogy ettől még szeretem őket. (Sanyit is.)

Gábor (X éves pixelzsonglőr) sem tartozik a HP-rajongótáborhoz (nem kérdeztem külön, de gyanítom ezen rövidítés alatt a HáziPáleszt is érthetjük az esetében). Elmondta, hogy nem különösebben csipázza a sorozatot, de ha már választania kell, akkor Pitonra szavaz. (Bevallom, ennek örültem. 50 pont a Mardekárnak!)

Marcsi (pár napja már 26) és Melinda (még pár napig 25) konkrét szereplőt is meg tudott nevezni. Marcsinak Hagrid a kedvence, és az összes riportalanyom közül a legkedvesebb magyarázatot adta ehhez: „Hagrid, mert nagy testben nagy szív lakozik”. Meli inkább magára Harryre szavazott, teljesen érthető és jogos okból: „Egyszerűen, mert ő a főszereplő és a legtöbb esemény őt érinti.”

Judit (szintén titkosítva) egy logikus és egy számomra meglepő választ is adott. „Harry, mert más, mint a többiek.” Ez eddig rendben is van, nem lepődtem meg. ...de utólag már látom, hogy nem készültem fel mindenre, ugyanis a második jelölés egy állatot illetett. „Hedvig.” Kellemetlen élménytől mentett meg ezzel a válasszal Judit, mert a Greenpeace bizonyára megostorozna, ha a felsorolásból kihagynám a sorozat mártírját, Harry baglyát. „Szeretem a baglyokat, mert különlegesek, öntörvényűek, és Hedvig szintén más, mint a többiek.” – fűzte hozzá Judit.

Attila (24) válaszával bizonyságot tett arról, amit már régóta sejtettem: van neki egy sötét oldala is. Ő ugyanis szépen sorra vette a szereplőket nekem, mindegyikről kijelentette, hogy béna vagy halott (illetve egy esetben a „vörös” vád is elhangzott, de ezt én politikailag nem tartom korrektnek, ezért igyekszem elhallgatni), és végül Voldemortnál állapodott meg. Majd legközelebb megnézem az alkarját, hogy van-e rajta sötét jegy.

Reni (25) elárulta, hogy odavan Rupert Grintért (Ron Weasley). Ergo őt nem zavarja a vörös szín. Viszont karakterként inkább Dumbledore-t választotta. „...aki általában a mindenható bölcsességével vesz le a lábamról és a varázserejével.” Hatásos kombináció. Renitől érkezett még egy szavazat Luna Lovegoodra is, amivel mélyen egyetértek, és részrehajlásom miatt nem diszkvalifikálom választási csalás miatt. (Reni egy helyett három szavazatot adott le. Sebaj, nem a polgármesteri posztért indulnak a HP szereplők. Különben is, így legalább feljogosítva érzem magam, hogy a végén jómagam is három nevet adjak le. Utólagos reklamációkat nem fogadok el a riportalanyoktól ebben a kérdésben.)

Márti (szigorúan titkosítva) egyértelmű és sziklaszilárd kijelentést tett: Dumbledore! „Azért, mert bölcs, szellemes, okos és sikeres. (...) Lenyűgöző az öreg.” Ezzel a szavazattal Harry és Dumbledore fej fej mellett vezet egyelőre, ami –lássuk be- nem meglepő eredmény. Én felelőtlenül elkottyantottam ezt Mártinak a miniinterjú közben, elárulva, hogy Reni is hasonlóképp szavazott. Márti megkérdezte, hogy mivel indokolta Reni. Én azt válaszoltam, hogy majd elolvashatja a cikkben. Erre megvádolt, hogy kattintásfetisiszta vagyok. Nem tagadom.

Ekkor érkezett a személyes felmentőseregem, Brigi (29) személyében, aki Pitont jelölte meg kedvencként, ezzel felhúzva őt az élmezőnybe. Bár hozzátette, hogy alig ismeri a sorozatot, és gyakorlatilag csak az első rész felét látta, mert belealudt. Ezt azzal magyarázta, hogy túl fáradt volt, a film meg túl hosszú. Én meg azt mondtam neki, hogy nem kell mentegetőzni. (Ezt az információt vonakodva osztom meg a nagyközönséggel, mert gyanítom, hogy ekkora mintából nem lehet pontos eredményre jutni egy 7 részes sorozat esetén.) Gyanítom továbbá, hogy Brigi választásához van némi köze annak, hogy korábban ódákat zengtem neki Alan Rickmanről és Piton professzorról.

...és igen, itt eljutottunk hozzám. A teljesség kedvéért: Orsi (úristen, már 32) Ha eddig nem lett volna egyértelmű az én favoritom Piton. A karakter egyébként is nagyon érdekes és összetett figura, de Alan Rickman alakításában egyenesen delejező egyéniség. Szavazatot kap még tőlem Dobi a házimanó –akiről méltánytalanság lenne megfeledkezni- és Maggie Smith (McGalagony professzor) is, aki fiatalabb korában bizonyára dögös egy domina lehetett. Kár, hogy arról az időszakról nem készült film. Pláne, ha azt is hozzávesszük, hogy McGalagony szakterülete az alakváltoztatás.

Add a zárszót Te: szereted a Harry Potter sorozatot? Ha igen, akkor neked ki a kedvenc karaktered?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top