Izgalmas Isztambul

2010. 11. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Isztambul már i.e. 667-ben létezett, bár akkor még görög gyarmatként, de azóta is nagy közszeretetnek örvend. A világ minden tájáról özönlenek ide a turisták, hogy megcsodálják a görög, a bizánci és az oszmán birodalmak jellegzetes építészeti stílusait.

A város a Boszporusz és a Márvány-tenger között terül el, és bár területének kisebb része tartozik Európához, mégis európai városnak tekintik. A hely különlegessége, hogy a történelmi kincsek mellett igen komoly kortárs művészeti tárlatok és múzeumok jöttek létre az utóbbi években, és alapjában véve az egész városban törekszenek arra, hogy minél jobban fel tudjanak zárkózni a modern elvárásokhoz. Az egyre sokasodó kulturális és divatesemények minősége miatt 2010-ben Isztambul is azon városok között van, amelyek elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa címet (Pécs és Essen mellett). Ez az elismerés még jobban felpezsdítette a várost.

Itt látható például Törökország első magánmúzeuma, amely modern és kortárs művek bemutatására szakosodott. Az Istambul Modern 2004-es megnyitása óta egyre több látogatót vonz, és alapjában változtatta meg a város művészetekhez való hozzáállását. Jelenleg a neves török tervező, Hussein Chalayan kiállítását láthatják az érdeklődők, ez egyébként a Kulturális Fővárosként bemutatott programsorozat része.

A másik komoly múzeum, a Pera különlegessége, hogy a régi művészeteket vegyíti az újakkal és a kettőt együtt mutatja be a nagyközönségnek, átfogó képet adva az egyes művészeti ágak, stílusok változásairól. Jelenleg egy hagyományőrző csempe- és kerámiakiállításnak ad otthont az épület. Azoknak, akik a legfrissebb művészeti szenzációkra vágynak, kiváló célpont a  Dirimart és az X-ist galériák, melyek a feltörekvő török tehetségekre specializálódtak és az óváros egyik legfiatalosabb negyedében, a Nisantasi-negyedben találhatók meg.

Az egyik legmodernebb művészeti létesítmény a városban a Garajistanbul, egy nemzetközi előadó- és művészeti központ, amely arra hivatott, hogy kiemelje a város kozmopolita mivoltát. A központ a világ minden tájáról várja a feltörekvő művészeket és mind zenében, táncban és drámában segíti őket, hogy előbbre juthassanak. Jelenleg egy Európa minden tájáról származó színész- és zenészgárdával bemutatásra kerülő darab van terítéken, melynek címe: "Cihangir Insomnia.", és a város történetét meséli el dialógusok, zene és vetítések kombinációjával.

A zene kedvelői számára a városban több lehetőség is kínálkozik attól függően, hogy milyen zenei irányzatokat kedvel a látogató. A világzenéket és a modern, elektronikus zenéket kedvelők számára a Ghetto nevű szórakozóhely a legkiválóbb a kikapcsolódásra. Itt a világ minden tájáról idelátogató zenekarokat látnak vendégül.

A Nardis-nevű bár a Jazz-fanatikusoknak ajánlott. Akiknek viszont ez sem elég, azok ellátogathatnak a  Badehane nevű helyre, ahol a cigányzenétől a kemény rockig bármilyen zenei műfajt megtalálhatnak, ami éppen a hangulatukhoz illik. De ha még ez sem elég, akkor irány a Salon, ami nem csupán hangversenyeknek és rockkoncerteknek ad otthont, de színházi előadások és irodalmi estek is megrendezésre kerülnek itt.

Ezenkívül még számos kiváló étterem és kávézó várja azokat, akik itt kívánnak kikapcsolódni vagy esetleg művészként érvényesülni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top