Roboténekesnőt mutattak be Japánban

2010. 11. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eddig is sokat hallottuk, hogy manapság a sztárokban semmi valódi nincs és hogy szinte futószalagon gyártják őket, de mostantól nem lehetünk biztosak benne, mennyire kell mindezt szó szerint vennünk. Bemutatták ugyanis a világ első popsztár robotját Japánban, egy műszaki kiállításon.

A HRP4 névre keresztelt robot nem egyszerűen csak ritmikusan mozog, miközben lejátszik egy zeneszámot a beépített hangfalain át. A dalokat hallás után képes megtanulni, így a VocalListener nevű programmal minden eddiginél életszerűbb énekhangot ad ki, sőt a tervezők a lélegzetvétel hangját is beépítették. A hangok mellett a valódi énekesek mimikáját is figyeli és átveszi a VocaWatcher nevű program segítségével. A robot ember formájú, 158 cm magas, a feje egy japán lány fejét mintázza, a teste leginkább a Robotzsarut idézi. A fejlesztőcsoport vezetője, Masataka Goto elmondta, hogy ha a humanoid robotok valaha is elterjednek, akkor az szerinte a szórakoztatóiparon keresztül fog bekövetkezni.

A Divabot becenévre hallgató robot képességeit úgy alakították ki, hogy utánozni tudja a popénekeseket. Bár a mozgása még mindig csak sok jóindulattal nevezhető táncnak, a hangja valóban sokkal emberibb, mint az eddig gépileg előállított énekhangok.

Japánban már nem az első humanoid robotot mutatják be, a két lábon járó, emberi mimikát utánzó robotok egyre tökéletesebbek. Hogy mennyire sikerült élethűre egy ilyen robot, számomra az a mértéke, hogy mennyire ráz ki a hideg a látványától. Ezen a mércén a Divabot új csúcsot állított be.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top