Kapcsolatgyilkosok 4.

2009. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tulajdonképpen az, amit ilyenkor érez a rosszabbul fizetett fél, részben a féltékenység egyik fajtája, részben pedig irigység. Kezdetben még örül párja sikereinek, az előléptetésnek, a jó fizetésnek, aztán kezdi úgy érezni, hogy ez igazságtalan. Hogy ő kevesebbet ér talán, mint a másik? Hogy nem méltó párjához? Az irigység szintén olyan természetes emberi dolog, mint a féltékenység, nehéz tenni ellene, az, hogy kit mennyire érint, a személyiségtől, habitustól is függ.

Akadnak emberek, akik tényleg felhőtlenül tudnak örülni a másik sikereinek, meg se fordul a fejükben semmilyen negatív gondolat, önostorozás. Nem érzik rosszabbnak magukat, hiszen úgy vélik, majd eljön az ő idejük is. Valószínűleg ők vannak kevesebben.

Általában a férfiak viselik nehezen, ha barátnőjük, feleségük jobban keres, vagy magasabb beosztásban van, mint ők. Érthető, mivel évszázadokon keresztül az ő feladatuk volt, hogy eltartsák a családot, a nőt. Az ő dolguk volt az anyagiak és a biztonság megteremtése. Manapság, mikor a hölgyeknek ugyanúgy dukál a munkavállalás, sőt igen magas beosztásokba is felkúszhatnak – bár az esetek nagy többségében még mindig férfiak vannak a vezető tisztségekben -, már egyáltalán nem ritka, hogy többet tesznek a családi kasszába, mint a férfi.

Hogy mi ilyenkor a teendő? Nem egyszerű. Ha egyszer egy férfi önérzete sérül, nehezen lehet kiköszörülni a csorbát, valószínűleg addig, amíg nem fordul a kocka, nem igen lehet megnyugtatni. Hiszen melyik férfi örül annak, amikor a barátnője fizet az étteremben, a moziban, néha-néha oké, de hogy állandóan, na azt már nem! Ha a nő fizeti ki a közös nyaralást is, hát az meg mindennek a teteje! Kiszolgáltatottnak érezik magukat ilyen helyzetben, és az egyik legrosszabb dolog, ami egy férfival történhet, ha úgy érzi, hogy ő függ a nőtől és nem fordítva.

Nagyon fontos, hogy a nő soha ne mondjon le azért egy jól fizető állásról, és közvetve az álmairól, csak, mert párja nem képes elviselni ezt a helyzetet. A „megszoksz, vagy megszöksz” mondás ebben az esetben is igaz. Ha tényleg igazán szereti párját, akkor a férfi képes lesz túl tenni magát, csak idő kell neki adni.

Nem egyszerű ez a szituáció. Hiszen a gyengébb nem képviselője úgy érzi, megdolgozott a pénzért, miért nélkülözne, ha megteheti. Meg akarja osztani a férfival is, mert őt meg szereti. Mit tegyen, ha a férfi viszont hallani se akar az „alamizsnáról”? A sokat emlegetett beszélgetés itt is segíthet, ám, hogy hosszú távon begyógyítja-e a sérült férfiúi önérzetet, az már kérdéses. És szintén segíthet az is, ha a nő ilyen esetekben erősíti a párját egyéb férfias tulajdonságait illetően, érezteti vele, hogy az élet más területein igenis férfiként tekint rá. 

A legjobb megoldás talán az lenne, ha férfiak végre rájönnének, vagy inkább talán belátnák, hogy nagyot fordult a világ. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a nőt fizetik meg jobban kettejük közül, és egyáltalán nem kínos, ha ő fizet az étteremben. Sok férfi azonban még mindig úgy gondolkodik, hogy neki illik fizetnie, hogy az övé maradéktalanul családfenntartó szerep. De miért ne lehetne ezeken a szerepeken megosztozni?

Kapcsolódó anyagok:

$$2614$$

$$2624$$

$$2667$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top