Karcagon, ahol élek közkedvelt sütemény a Ferdinánd. Ez egy igazi, eredeti helyi különlegesség.
Receptjét fogadjátok tőlem sok szeretettel. Bátran ajánlom mindenkinek.
Karcagi Ferdinánd
Hozzávalók:
75 dkg liszt
4 tojássárgája
4 dkg élesztő
1/2 liter tej a tésztába
25 dkg cukor+ 4-5 evőkanál
egy kevés só
1 csomag Rama margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tej sütés közben
mazsola, ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztbe beleütjük a tojások sárgáját. Az élesztőt megfuttatjuk néhány dl langyos tejben, és megvárjuk, hogy egy kicsit megkeljen. A liszt közepébe öntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a maradék sós-cukros tejet. Nagy lágy tésztára kell készíteni, és kelni kell hagyni, addig amíg feljön a tálban.
Meleg, lisztes deszkára borítjuk, és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. A margarint habosra keverjük 25 dkg cukorral, és ezt vastagon rákenjük a kinyújtott tésztára, majd 5-7 cm-es széles csíkokra vágjuk, és háromszor lazán megtekerjük.
A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, és a Ferdinánd csíkokat úgy tesszük bele, hogy közöttük kb. 4-5 cm távolság legyen. Kb. 2 óra hosszáig még keleszteni kell, és csak utána kezdjük el sütni. Amikor félig megsült 2 dl tejben elkeverünk 1 csomag vaníliás cukrot és kenőtollal 2 részletben rávisszük a süteményre.
Jó étvágyat kívánok!
Köszönjük szépen Czinege Enikőnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.