Keleti kényelem Nyugaton

2008. 03. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Agni-jóga, Hatha-jóga Pradípiká, Gheranda-szamhitá, Siva-szamhitá, Góraksa-szamhitá, Patandzsalí Jóga-szútrák, Bhagavad-gítá. Nekem ez kínai, akarom mondani indiai, ugyanis a jóga Indiából, keletről származik. Bár nálunk nemrég vált ismertté szélesebb körökben, és teljes mélységében nem sokan ismerik, mégis ma már senki sem kérdez vissza, mi is az a jóga.

Sokaknak az a kép él a fejében, hogy nem más, mint bonyolult tekergések és pózok sora ez a mozgásforma. Láb a nyakba, természetellenesen hajlik a törzs, kicsavarodik a kar, pár perccel később viszont már csak ülnek, fekszenek, és látszólag semmit se csinálnak a jógázók.

Kívülállóként lehet, hogy ilyennek tűnik, de csak addig, amíg mi magunk is ki nem próbáljuk. A jóga magába foglalja a helyes légzést, a meditációt, a helyes tartás megtanulását, az izületek nyújtásán át a zsírégetésig mindent.

Attól függően, hogy milyen célunk van a gyakorlat elsajátításával, mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A bonyolultnak tűnő mozdulatsorok ellenére kíméli a gerincet, az izületeket és az izmokat. Így bármilyen korosztálynak ajánlják. A gyerekeknek van gyerek-jóga, a fogyókúrázóknak zsírégető és emésztést elősegítő Agni-jóga, a helyes tartásra és rugalmas izületekre vágyóknak Hatha- jóga, és hosszan sorolhatnánk, milyen jóga fajták léteznek még. A kismamáknak is van terhes-jóga, így meditálással, nyújtással megkönnyítik a lazítást ebben az időszakban, és segít nyugodtabbá válni, hogy kizárhassák a stresszt és az aggodalmakat az életükből.

Szóval választékban nincs hiány.

A jóga egészségre gyakorolt pozitív hatását ma már mindenki elismeri. Modern életvitelünk miatt, minden nap megterheljük az izületeinket, és a gerincünket. A jóga segít abban, hogy egy órára kizárjuk a külvilágot, ugyanis elég nehéz úgy az egyensúlyozásra koncentrálni, ha a holnapi értekezlet jár a fejünkben. Segíti a helyes testtartás visszanyerését, erősíti a gerincet, és az azt tartó izmokat, így megszabadulhatunk a hátfájástól és a gerincproblémáktól. Segíti, hogy az izületeink visszanyerjék hajlékonyságukat, és bár nem az első alkalom után, de kis gyakorlással akár elmerevedett derekunk is lassan hajlékonnyá válik.

A jóga akár otthon is végezhető, ha elsajátítottuk a helyes légzéstechnikát és néhány mozdulatsort. Ugyanis nem kötelező mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végrehajtani. Lényeg a meditáció, a belső béke megtalálása, és hogy megtaláljuk a testi – lelki egyensúlyunkat.

Kapcsolódó anyagok:

$$247$$

$$290$$

$$324$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top