Az élet csalódás?

2008. 03. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ki gondolná, hogy a csalódás és a csábítás kéz a kézben jár? Hogy a veszedelmes nőcsábító, élvhajhász Don Juan maga is csábítás áldozata, egy mélyen csalódott ember? A Kanadában élő magyar pszichiáter, Feldmár András nemrégiben Budapesten tartott előadást: Én mindenkiben csalódtam, nem sajnált senki címmel. Itt osztotta meg a közönséggel az alábbi történetet.

Don Juan nem várt terhességből született, anyja, hogy szégyenét elrejtse, egy vidéki szállodába szegődött el szolgálni. Szülés után, amikor a gyerek először mélyen az anyja szemébe nézett, azonnal létrejött köztük a szerelemhez hasonlatos, érzelmi kötődés. Az anya teljesen átadta magát a fiának, szoptatta, gondozta. Az idill három hónapig tartott, ekkor az asszony egy átutazó vendég kedvéért elhagyta a gyermekét. A pszichiáter szerint erre a kora gyerekkorban elszenvedett csalódásra válasz Don Juan kíméletlen, olykor kifejezetten kegyetlen viselkedése. Csábításait nem a szexuális vágy, hanem a bosszú motiválta. „A Nőtől” kapott sebet bosszulta meg minden egyes nőn, külön-külön. Fiatal lányokat, tisztes asszonyokat csábított el csak azért, hogy elhagyhassa őket, hogy fájdalmat okozzon nekik, úgy, mint neki az anyja.

Életünk minden csalódása visszavezethető az első bizalomvesztésre, az akkor szerzett élményeket éljük át újra meg újra, függetlenül attól, hogy ki vagy mi az oka. Minél kisebb korban ér az első csalódás, annál mélyebben épül be a személyiségünkbe, annál nehezebb felszínre hozni.

Ezért van az, hogy nem értjük, miért történik meg velünk mindig ugyanaz, miért választjuk ugyanazt a típusú pasit, ugyanolyan főnököt, munkát. Miért követjük el ugyanazokat a hibákat. Aki csalódott, az sebezhető, megingatható, csábítható. Vagy ahogy Feldmár mondja, hipnotizálható.

A hipnózisból azonban – ha nehezen is –, de fel lehet ébredni, az ismétlések ördögi köréből ki lehet törni. Nem törvényszerű, hogy életünk folyamatos csalódások sorozata legyen. A változáshoz azonban szükségünk van jókora adag bátorságra, némi szkepticizmusra, és nem árt figyelnünk befelé és a külvilágra is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top