Kérsz egy cigit?

2010. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez így van, viszont bár sokat hangsúlyozzák, talán mégsem eleget, hiszen a tény az, hogy sokakat egyáltalán nem riasztanak vissza azok az adatok és tudományos vizsgálatok, melyek napvilágra kerülnek, és továbbra is cigi után nyúlnak.

A cigi ciki! Sok fiatal azonban ezt nem veszi észre. A szájából gomolygó cigifüsttel és az ezzel átitatott ruhájával érzi magát felnőttnek. Mert bizony ez a helyzet… Több felmérés is bizonyítja, hogy a fiatalok a felnőtté válás küszöbén azért nyúlnak ilyen eszközökhöz, hogy kitűnjenek, hogy egy kicsit felnőttebbé, komolyabbá, érettebbé váljanak azáltal, hogy ők meg mernek valamit tenni, amit mindenki tilt, vagy azért, hogy ezzel beilleszkedhessenek egy olyan csoportba, ami a vagányság jelzőjét viseli magán. Egy Magyarországon készült felmérés szerint a 15-19 éves korosztály 35%-a, a 20-25 éves korosztály több, mint 40%-a dohányzik rendszeresen.

A tényeket azonban nem lehet elferdíteni és nem lehet rájuk semmitmondóan legyinteni! Nemcsak az aktív dohányzás, de a passzív is ugyanolyan káros, főleg akkor, ha ez fejlődésben lévő szervezetet érint. Már magzati korban is hatással van a babára az anyaméhben, ha a várandós nő dohányzik, később pedig csecsemő-, és kisgyermekkorban a belélegzett cigarettafüst okoz olyan károsodást, ami lehet, hogy csak hosszú évek után jelenik meg az egészségi állapotban. Ilyen következmény lehet az asztma, illetve a különböző allergiák megjelenése.

A tinik dohányzása sem von maga után kevésbé súlyos lehetőségeket. Azon túl, hogy megalapozzák egy későbbi tüdőbetegség esetleges kialakulását, a Floridai Állami Egyetem tanulmánya szerint, depresszióra is sokkal inkább fogékonyak lesznek. A kísérletet fiatal egereken végezték, akiknek naponta kétszer mesterségesen adagoltak nikotint, majd rendszeresen ellenőrizték, hogy hogyan reagálnak a különböző stresszhelyzetekre, illetve mennyire örülnek a jutalmaknak. A lehangoltság állapota már egy heti nikotin adagolás után tapasztalható volt. A tanulmány szerint ugyanígy működhet ez az emberek esetében is, hiszen a nikotin csak egy pillanatnyi megnyugvást, néhány percnyi jóérzést okoz, viszont a problémákat nem oldja meg.

Több oldalon keresztül sorolhatnánk azokat a kísérleteket és tanulmányokat, melyek a dohányzás káros hatásairól készültek, viszont mindegyiknek ugyanaz a vége: a nikotin és kátrány szervezetre gyakorolt egészségkárosító hatása komolyabb, mint gondolnánk. Vajon van rá megoldás? Talán igen, ha alapjaiban változtatnánk meg az emberi gondolkodást az élvezeti szerek alkalmazásáról, talán, ha más módszereket részesítenénk előnyben a stressz leküzdéséhez, talán, ha fontosabbnak tartanánk az egészséges életmódra való nevelést, lenne megoldás. Addig meg…

-BB-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top