Készítsd otthon, ünnepelj olcsóbban!

2010. 12. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A karácsony ünnepe manapság egyre inkább azonosul az anyagi világunkkal és emelkedett hangulatára árnyékot vet a pénz, a drágaság és ennek minden velejárója, bosszúsága. Egyre többen éppen ezért visszanyúlnak a régi tradíciókhoz, olcsóbb és különlegesebb eljárásokhoz, saját kézzel készített ajándékokhoz. Célkeresztünket ma a szaloncukorra irányítjuk és különleges receptekkel lepjük meg a donna.hu olvasókat.

Édes, krémes és jellegzetes: a szaloncukor már-már hungarikumnak számít. Bár őse, a fondantcukor Franciaországból származik, ma már szinte az egész világon hazánkkal azonosítják. Először a XIV. században tűnt fel a neve, a XIX. században pedig már egyértelműen széles körben ismerték és készítették, egykettőre a karácsony elengedhetetlen kellékévé vált. Az úri családok a ház fogadóhelyiségében, szalonjában díszítették fel cukorkákkal fáikat, neve innen származik.

Napjainkban a boltok polcai roskadoznak ízben, csomagolásban és árban is széles skálán mozgó szaloncukrokkal. Egyre kevesebben próbálkoznak meg az otthon készített változatokkal, pedig a világháborúk idején (részben az elszegényedés miatt) nagy hagyománya volt e finom édesség kiskonyhákban történő előállításának. Mivel a mai világunkban is egyre inkább nagy szerepet kapnak a költségtakarékos megoldások, így mindenképpen érdemes feleleveníteni ezt a készítési módot, ha másért nem, különlegessége miatt! Az alábbiakban néhány olyan receptet olvashattok, melyeknek garantáltan nagy sikere lesz a család körében, főleg ha egy csipet szeretettel is megfűszerezitek!

Házi zselés

Hozzávalók:

8 db citrom (vagy bármilyen gyümölcs, mely magas létartalommal rendelkezik, pl.: narancs, grapefruit)

4 teáskanál cukor

1 kis tasak gyümölcsös zselatinpor

1 tábla tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A citromot (vagy tetszés szerinti gyümölcsöt) kifacsarjuk és elkeverjük benne a cukrot. A levet felmelegítjük és beleszórjuk a zselatinport, majd sűrűsödésig keverjük. Kb. 1,5-2 cm vastagságban öntsük a masszát egy tepsi aljára és hagyjuk megdermedni. Amikor megfelelően keménnyé, szeletelhetővé válik, kockázzuk fel kisebb téglalapokra és egyesével mártsuk gőz felett felolvasztott és kissé hűlni hagyott csokoládéba. Mindenképpen vigyázzunk a csoki hőfokára, hiszen ha túl forró, akkor feloldja a zselét. Az elkészült szaloncukrokat már csak csomagolni kell és irány a fa!

Csokis csoda

Hozzávalók:

fél kg cukor

1,5 dl víz

10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

5 dkg vaj

A cukrot a vízzel kb. 8 percig forraljuk, addig, míg a massza össze nem áll, csurognia nem szabad, majd időnként megkevergetve hagyjuk hűlni addig, míg fehéredni nem kezd. Ha kellően besűrűsödött, adjuk hozzá a vajat és a csokit, majd egy napot pihentessük.

Már az alaprecept is nagyon finom, de természetesen valamivel érdemes ízesíteni, hiszen ez állagán és ízén egyaránt javít. Ehhez a mennyiséghez 10 dkg apróra vágott mazsolát vagy 10 dkg darált kekszet is adhatunk, vagy 20 dkg darált diót, de egyéb finomságokkal is kísérletezhetünk: narancshéj, citromhéj, fahéj, kókuszreszelék stb. Formázást követően csokiba, kakaóporba forgatva kínáljuk, de előre gyártott színes csomagolópapírba csomagolva a karácsonyfa díszeként is megállja a helyét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top