Kezdő háziasszonyok figyelmébe – a mosogatás

2008. 09. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha többtagú a családunk, üljünk „haditanácsot”, melyik nap ki vállalja a mosogatást, vagy hogyan is oldhatjuk meg okosan ezt a napról napra jelentkező állandó munkát. A legjobb módszer az áztató mosogatás. A mosogatótálba már étkezés előtt is elkészíthetjük a mosogatószeres vizet, és a szennyes edényt ebbe gyűjthetjük össze. Mire a mosogatásra kerül a sor – akár egy étkezés után közvetlenül, akár későbbi időpontban – a tányérokon, lábasokon leázott szennyeződést villámgyorsan le lehet mosogatni. Az evőeszközöket legokosabb étkezés után azonnal elmosogatni, mert a fémes felületet a savas, lúgos hatású ételmaradékok hamar kikezdik, foltossá teszik. A mosogatóeszközökről: Talán még akad háztartás, ahol divat ma is a mosogatórongy. Sajnos. Ugyanis a mosogatórongy, ha nem főzik ki, két-három naponként, valóságos baktérum-tanyává válhat. A leghigiénikusabb mosogatóeszköz a nyeles mosogató kefe, amelyet minden használat előtt és után forró vízzel kiöblíthetünk. Ha a mosogatáshoz szivacsot, vagy dörzsfelülettel ellátott szivacslapot használunk, gyakrabban kell fertőtlenítenünk. Ugyanez vonatkozik a mosogató- és öblítő edényre.

Egyszerre ne tegyünk a mosogatóba sok edényt, mert könnyen összetörhet, megsérülhet. Legjobb, ha betartjuk a mosogatásnál a sorrendet: először a poharakat, majd a porcelánból készült holmikat mossuk ragyogó tisztára, azután a fából készült edények következnek, majd az evőeszközök, és végül a lábosok. A mosogatóvízbe tegyünk fertőtlenítő hatású, pl. Neomagnol tablettát, ha esetleg valamelyik családtagunk influenzás, vagy más fertőző betegségben szenved.
Az elmosogatott edényeket jól öblítsük le, és törölgetés nélkül tegyük az edényszárítóba, az evőeszközöket pedig az erre a célra szolgáló műanyag, vagy egyéb anyagból készült tartóba, ahol lecsepeg róluk a víz, és megszáradnak.

A törlőruha használata nem javasolt. Nem csak azért, mert sok időbe kerül a használata, hanem azért sem, mert a törlőruhán gyorsan megtelepednek a baktériumok, és még gyorsabban szaporodnak. Ha az edényeink megszáradtak, rakjuk őket a helyükre, zárt szekrénybe. Ne lepje a por, ne szálljon rá légy és ne legyen útban. Azokat a holmikat, amelyeket a nyers hús feldolgozásához használunk, mint a húsvágó deszka, kés, daráló, tegyük külön,



Szerző

donna.hu



Scroll to Top