Ha többtagú a családunk, üljünk „haditanácsot”, melyik nap ki vállalja a mosogatást, vagy hogyan is oldhatjuk meg okosan ezt a napról napra jelentkező állandó munkát. A legjobb módszer az áztató mosogatás. A mosogatótálba már étkezés előtt is elkészíthetjük a mosogatószeres vizet, és a szennyes edényt ebbe gyűjthetjük össze. Mire a mosogatásra kerül a sor – akár egy étkezés után közvetlenül, akár későbbi időpontban – a tányérokon, lábasokon leázott szennyeződést villámgyorsan le lehet mosogatni. Az evőeszközöket legokosabb étkezés után azonnal elmosogatni, mert a fémes felületet a savas, lúgos hatású ételmaradékok hamar kikezdik, foltossá teszik. A mosogatóeszközökről: Talán még akad háztartás, ahol divat ma is a mosogatórongy. Sajnos. Ugyanis a mosogatórongy, ha nem főzik ki, két-három naponként, valóságos baktérum-tanyává válhat. A leghigiénikusabb mosogatóeszköz a nyeles mosogató kefe, amelyet minden használat előtt és után forró vízzel kiöblíthetünk. Ha a mosogatáshoz szivacsot, vagy dörzsfelülettel ellátott szivacslapot használunk, gyakrabban kell fertőtlenítenünk. Ugyanez vonatkozik a mosogató- és öblítő edényre.
A törlőruha használata nem javasolt. Nem csak azért, mert sok időbe kerül a használata, hanem azért sem, mert a törlőruhán gyorsan megtelepednek a baktériumok, és még gyorsabban szaporodnak. Ha az edényeink megszáradtak, rakjuk őket a helyükre, zárt szekrénybe. Ne lepje a por, ne szálljon rá légy és ne legyen útban. Azokat a holmikat, amelyeket a nyers hús feldolgozásához használunk, mint a húsvágó deszka, kés, daráló, tegyük külön,