Ki mint veti ágyát...

2010. 12. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha már ágyban vagyunk, ne problémázzunk semmin, hiszen az éjszaka folyamán úgysem fog sikerülni semmit megoldani. Sem érzelmi életükön nem tudunk változtatni, sem pénzügyi gondjainkon nem tudunk segíteni egy éjszaka alatt.

Mit tehetünk azért, hogy jobban tudjunk aludni?

Korábban sötétedik, időérzékünk kicsit csalókává válik. Nehezebben tudunk elaludni. Mai rohanó világunkban nem is gondoljuk talán, milyen fontos, hogy nyugodtan tudjunk pihenni. Ettől nemcsak szebbek lehetünk, hanem a megfelelő pihenéssel növelhetjük a teljesítőképességünket másnapra, jobban tudunk majd koncentrálni és rendben tudjuk tartani idegeinket is. Hacsak nem elengedhetetlenül szükséges, ne vegyünk be altató vagy nyugtató tablettákat.  Próbáljuk ki legalább egyszer a füldugókat (gyógyszertárban kaphatóak), és próbáljuk ki, hogy szemünkre úgynevezett alvómaszkot teszünk. Nem véletlenül javasolja a közmondás, hogy „vacsorázz úgy, mint egy koldus”. Alvásunk előtt legalább két órával már semmit sem szabadna ennünk. Ha mégis éhesek lennénk, akkor igyunk egy pohár langyos tejet vagy együnk egy kanál mézet, esetleg egy almát.   Mindenképpen hasznos, ha kialakítjuk rendszeres napi alvási rendszerünket. Lehetőleg minden nap azonos időpontban térjünk nyugovóra, ne túl későn. Ha semmi más nem kényszerít bennünket arra, hogy fent maradjunk, igyekezzünk este legkésőbb 22 óra körül, vagy ezt megelőzően ágyba kerülni. 

Fontos lenne, hogy napközben is tudjunk pihenni. Reggeli felkelésünktől számított 8 óra múlva próbáljunk meg beiktatni napi rendszerünkbe egy 10-15 perces frissítő pihenőt. Ha ilyenkor nem tudunk lefeküdni, akkor gondoskodjunk arról, hogy egy kényelmes fotelben vagy széken pihenjünk.

Ahhoz, hogy minden nap nyugodtan tudjunk aludni, fontos lenne, hogy naponta rendszeresen tornázzunk vagy intenzív testmozgást végezzünk. Elalvás előtt mehetnénk egy fél órát legalább sétálni. Így nemcsak kellemesen elfárasztjuk magunkat, de az aznap felhalmozódott stressztől is meg tudunk szabadulni. Ne sportoljunk közvetlenül elalvás előtt. Egy-két órával esti pihenőnket megelőzően már ne ugráljunk, ne kávézzunk, és lehetőleg csak gyümölcs- vagy gyógyteát igyunk. Természetesen kerüljük a dohányzást, és mindenféle szellemi munkát is azért, hogy agyunkat is pihentetni tudjuk. Hallgassunk inkább lágy zenét vagy relaxáljunk. Mielőtt ágyba bújnánk, szellőztessük ki alaposan a hálószobánkat, hiszen a legjobb friss levegőben, kellemes hőfokban – maximum 19 Celsius-fok – aludni. Ha frissen, kipihenten ébredünk, problémamegoldó készségünk is javul, és könnyebben oldjuk meg az aznapi feladatokat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top