Miért homofób Hollywood?

2010. 12. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napokban pattant ki a botrány: John Travolta állítólag a férfiakat szereti, majd rögtön jött is rá a válasz: a színész perli a lapokat, melyek a hamis híreket címlapon hozták. Nyilván pusztán jó szándékból - de a színésznek nagy bosszúságot okozva - Carry Fisher, Travolta egyik közeli barátja mondta sejtelmesen a nyilvánosság előtt: nem érti, John miért csinál ebből ügyet, hiszen már régóta tudja mindenki, hogy mi az igazság.

Mondhatnánk, hogy minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak, de tulajdonképpen nincs igaza?! Félreértés ne essék, ez itt most nem egy olyan "több jogot a homoszexuálisoknak" típusú cikk, de a kérdés jogos: miért retteg Hollywood a meleg férfiaktól?

Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy Jake Gyllenhaal homoszexuális. Igaz, soha nem láttam még egy ágyban egy nővel, és igen, az is igaz, hogy ezzel szemben férfivel láttam már. Persze csak egy filmben, mint ahogy mindenki más is valószínűleg csak ott láthatta, mégsem tudja azóta lemosni magáról a bélyeget. A Túl a barátságon óriási felháborodást keltett a nézők körében, miközben a hiteles játék szinte az összes kritikust meggyőzte. Három Oscart és még ki tudja hány kisebb díjat tettek zsebre a meleg cowboyok történetével, és mi lett érte a jutalom? Elismerés helyett pletyka: ők magukat is homoszexuálisnak kiáltották ki. Pedig mi a legjobb bizonyíték rá, hogy sem Heath Ledger, sem Jake Gyllenhaal, nem vonzódik a saját neméhez, ha nem éppen ez a film?! Egy férfi, aki titkolni akarja nemi identitását, nem vállal el egy ilyen szerepet. Ellenben a Donnie Darko című filmben egy döglött nyúl a "társa" Jake-nek, a szerep eljátszása után mégsem gondolta senki betegnek. Van még mit fejlődni a nézőknek és Hollywoodnak egyaránt.

De nem csak Jake Gyllenhaal jár ilyen cipőben, a sok botrányt felidézve egyre inkább az az érzése az embernek, hogy ha a filmiparban valakit melegnek kiáltanak ki, az egyenesen dicséret, annak a jele, hogy nagy színész, tehetséges és megosztó figura, ami jelen esetben csak jót jelenthet. Mert vegyük csak sorra, kiket ért már hasonló vád: Kevin Spacey, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Richard Gere, Justin Timberlake, Tom Hanks, Ben Affleck és nagy barátja, Matt Damon is szerepel a listán, ami még korántsem teljes. Valljuk be, egy ilyen nívós névsorban megjelenni nem kis elismerés a fiatalabb színészeknek. Persze meglehet, hogy közülük egy - vagy akár több is - valóban homoszexuális. Azt sem kétlem, hogy akad köztük, aki tett már olyat, amiből erre lehet következtetni. De a kérdés továbbra is nyitva áll: miért félünk, miért utasítjuk el a jelenséget?

Bezzeg amikor Sandra Bullock kamerák kereszttüzében csókolta meg Meryl Streep színésznőt, senki nem kiáltott farkast, ahogy akkor sem, amikor egy díjátadó kellős közepén ugyanezt tette Scarlett Johanssonnal.

Madonnáról sem gondoljuk, hogy leszbikus, holott neki is megvolt már Britney és Christina Aquilera is. A válasz nagyon egyszerű: mert a nézők nagy része még ma is úgy gondolja, a leszbikus nő szexi, míg a homoszexuális férfi visszataszító. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a nagy érdeklődéssel kísért Black Swan című mozi, mely óriási sikert aratott leszbikus jeleneteivel, míg a Szeretlek Philip Morris című film Jim Carrey-vel és Ewan McGregorral elbukott, a kiadók nem voltak hajlandóak vállalni a meleg pár kockázatos történetét még akkor sem, mikor az egyébként szőrös szívű kritikusok kijelentették: Jim Carrey élete legjobb alakítását nyújtotta. Kár, hogy pont egy ilyen filmben sikerült ez neki. Miért? A konklúzió minden következetességet nélkülöz, épp ezért elkeserítő: Hollywood belénk plántálta a homoszexuális férfiak iránti ellenérzést, míg a leszbikus nőket felhúzott szemöldökkel ugyan, de boldogan éljenzi. Neked mi erről a véleményed?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top