Királyi menü

2011. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kate és Vilmos esküvőjét páratlan érdeklődés övezi, és már most kikiáltották az évtized esküvőjének, sőt egyesek még azt is megkockáztatják, hogy ez lesz az évszázad násza. Hiába a kiemelt érdeklődés, még az esemény előtt egy nappal is homály borul számos részletre. A királyi család ugyanis szeret titkolózni, ezért több olyan momentum is van, amit nem hoznak nyilvánosságra. Ilyen például az, hogy mi kerül a királyi asztalra a nagy napon. Persze, amit nem tudunk, az sokkal érdekesebb, így már hónapok óta folyik a menüre vonatkozó találgatás.

 

Annyi bizonyos – hiszen hagyományról van szó –, hogy lesz egy kisebb fogadás a ceremónia előtt a Buckhingam Palotában, majd este a királyi lakodalom, melyre a család, a közeli barátok és a különböző államok képviselői kaptak meghívást. Itt valódi lakoma és táncos mulatság várható – szigorúan betartva persze az etikettet.

Az egyetlen dolog, amit biztosan lehet tudni, hogy a tortát Fiona Cairns készíti. A királyi édesség hagyományos, többemeletes, gyümölcsös esküvői torta lesz, melyet a Brit szigetek négy nemzeti virága, a rózsa, a bogáncs, a lóhere és a nárcisz díszíti majd Anglia, Skócia, Észak-Írország és Wales képviseletében. Egyes hírek szerint Vilmos herceg kérésére az esküvőn felszolgálják majd a királyi család titkos receptje alapján készült csokis süteményt, ami gyermekkora kedvenc csemegéje volt.

Nem meglepő, hogy a menü egyéb elemeit illetően már számos jóslat született. Darren McGrady, a Buckhingam Palota egykori főszakácsa már januárban megjósolta, hogy mi várható. A People magazinnak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte az esküvői menü tradicionális angol ételekből, valamint Kate és Vilmos kedvenceiből fog állni. A ceremónia előtti fogadásra pezsgőt és különféle francia előételeket, például füstölt lazacot, húspástétomot és mini kolbásztekercseket jósolt – ezek ugyanis kedvelt csemegék a palotában. Úgy véli, a vacsorán hétfogásos menüt kínálnak majd, és felvonultatják a klasszikus brit fogásokat. Egészen biztos abban, hogy lesz skót steak párolt rizzsel és hagyományos angol pite is. Tekintve, hogy a marhaszelet barnaszószban, krumplipürével és olvasztott sajttal Vilmos első számú kedvence, a séf igen valószínűnek tartja, hogy ez is felbukkan a menüben.

McGradyhoz hasonlóan az Egyesült Királyság szinte összes ismertebb séfje nyilatkozott az ügyben, véleményük azonban nem tér el egymástól drasztikusan. Úgy vélik, Nagy-Britannia legjobb alapanyagaiból készülnek majd a fogások – elvégre a trónörökösről van szó. Főként lazac, vadhús és bárány kerül majd az asztalra különböző módon elkészítve, a borok és pezsgők pedig a királyi pincéből kerülnek a vendégek elé. A kiszivárgó hírek megerősíteni látszanak ezeket a jóslatokat.

Hosszas várakozás és bizonytalanság után ma egy blogger meg nem nevezett, ám biztos forrásból értesült a menü összetételéről. Eszerint a ceremónia előtti fogadáson pezsgőkoktélok és Mimosa koktél várja a vendégeket, a gyerekek pedig alkoholmentes Shirley Temple koktélt szürcsölhetnek. A pincérek különböző hidegkonyhai remekeket kínálnak a megjelenteknek. Lesz egyebek mellett apró sajtfelfújt, sajtgolyócskák, kolbásztekercsek és blancmange golyócskák.

A vacsora előtt szintén hasonló jellegű csemegéket kínálnak, ami svéd húsgolyókat, baconbe csavart fésűkagylót, enchiladát, sajtfalatkákat és sajtgolyócskákat jelent. És ha ezek után még bír enni a vendégsereg, vacsorára igazi lakoma várható. Igaz, erről nem rendelkezik olyan pontos információkkal, mint a korábbi fogásokról, de azt tudni véli, hogy a legkülönfélébb halas fogások kerülnek majd az asztalra, ezután pedig sültek következnek, elsősorban birka, sertés és ínyenc szárnyas fogások. Mindezt borral és portóival öblíthetik le az egybegyűltek, de Vilmos herceg kifejezett kérésére sört is szervíroznak.

Hogy mennyire helytállóak McGrady jóslatai, illetve mennyire megbízható az említett blogger informátora, nemsokára kiderül. Egy biztos: a szerencsés meghívottak páratlan gasztronómiai élményben részesülnek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top