Koktélparti praktikák

2011. 01. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kedvet kaptál egy villámgyors munka utáni relaxáló italozáshoz, esetleg egy nagyobbszabású házi koktélparti szervezéséhez? Mielőtt fejest ugranál a koktélkészítésbe, s azon kapnád magad, hogy a fintorgó vendégek inkább valami röviditalt választanak ínycsiklandó koktélcsodáid helyett, sürgősen képbe kell kerülnöd néhány alapvető koktélszervírozási tippel. Vess egy pillantást jó tanácsainkra, s meglátod, barátaid igazán el lesznek ragadtatva vendégszeretetedtől és a felszolgálásban való jártasságodtól.

Minőség

Fontos, hogy a koktélokat jó minőségű italokból készítsük el. Ez nemcsak a tömény szeszekre, hanem az üdítőkre, gyümölcslevekre is vonatkozik. Nem hiányozhatnak otthonunkból a következő alapanyagok: egy üveg rum, whisky, brandy, gin, vodka, tequila, s végül a grenadine szirup sem, mely számos koktél alapízét adja. Bár megannyi italfajtát ki tudunk hozni 1-2 töményből is, érdemes ezekből egyszer bevásárolni.

Pohár

Ügyeljünk arra, hogy a pohár típusa megfelelő legyen az adott koktélfajtához. A tipikus koktélospohár, a feles- és borospohár elengedhetetlen kellékek, csakúgy, mint a Hurrikán és Collins pohár, ám egyes italokat pezsgőspohárban is szervírozhatunk. A pohártípus viszont csak egy szempont a sok közül, ha nem rendelkezünk ilyen választékkal otthon, megteszi egy borospohár is. A másik lényeges szempont az ideális hűtés: be a poharakkal a fagyasztóba egy egész éjszakára!  Jég

Szükségünk lesz sok-sok zúzott jégre, hisz ez rengeteg koktél egyik alapösszetevője. Zúzott jeget a legegyszerűbben húsklopfolóval készíthetünk: a nagyobb jégdarabokat csavarjuk egy törölközőbe és máris mehet a menet!

Szegély

Jól ismerjük a cukros vagy sós pohárszegélyt. Elkészítése végtelenül egyszerű: a pohár szélén húzzunk végig egy szelet citromot, majd fordítsuk fel a poharat és mártsuk cukorba vagy sóba a szélét.

Mérőpohár

A csaposok nékülözhetetlen eszköze a pult mögött. Most nekünk is szükségünk lesz rá a tömény szeszek kiméréséhez.

Réteges koktélok

A titok nyitja a különböző italfajták kiöntési módja: először a legnehezebb és legsűrűbb ital kerül a pohár aljára, ez általában egy likőrfajta. A következő ital már kevésbé sűrű, így megmarad az előző tetején.

Shaker

Az összes likőrt, gyümölcslevet, vagy krémes italt tartalmazó koktélt alaposan össze kell rázni egy shakerrel.

Koktél-keverőkanál

Az úgynevezett tiszta összetevőket tartalmazó koktélokat (pl. vodkatonik, martini...) keverőkanál segítségével készítjük el. Létezik üveg, ezüst és műanyag verziója is, az utóbbit szinte bármelyik hipermarketben beszerezhetjük. Ha ezzel már elkéstünk, megteszi egy kávéskanál is.

Szűrő

Olyan szűrőre van szükségünk, mely a shaker tetejéhez illeszkedik, hogy meg tudjuk szűrni a koktélt a nem kívánt jég- és gyümölcsdaraboktól. 

Díszítés

Egy csík narancs-/citromhéj megtekerve remek dekoráció lehet a koktélban. Használhatunk gyümölcshámozót (esetleg reszelőt), hogy tökéletesen kunkori dísztekercset kapjunk. Ne feledkezzünk meg a kis esernyőről  és a pohár szélét ékesítő gyümölcsdarabról sem, legyen az koktélcseresznye vagy egy szelet ananász. Voilá! Máris kezdődhet a koktélparti! Jó mulatást!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top