A férfiakra is veszélyes a HPV?

2011. 01. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az orális szex igen megosztó téma, mégis általánosan elterjedtnek mondható az a nézet, hogy a szexualitás ezen formáját kevésbé tartják veszélyesnek, mint például a szexuális aktust. Most viszont kiderült, hogy akár igen komoly szövődménye is lehet egy vírusnak, amit orális szex közben is el lehet kapni, sőt, ez a vírus a férfiakra is ugyanolyan veszélyes. Ez a vírus a HPV. Egy 31 éves angol férfit oropharyngealis carcinomával diagnosztizáltak a közelmúltban – jelentette be a BBC. Ez egy rákfajta, amely a szájüregben fordul elő. A fiatalembert sokkolta a hír, hiszen sem alkoholt, sem pedig dohánytermékeket nem fogyasztott korábban, a szájüregi daganatok esetében pedig ezeket az okokat szokták először felsorolni. Az orvosok kiderítették, hogy az ő esetében a rákot nem más okozta, mint a HPV-vírus.

Ezt a vírust a nők már jól ismerik, hiszen a méhnyakrákos megbetegedéseknek is ez a vírus az egyik fő kiváltó oka. Emiatt már sok európai országban, köztük hazánkban is megelőző program indult és igyekeznek beoltani a fiatal lányokat, hogy később ellenálljanak a vírusnak.

Arról viszont, hogy ez a vírus a férfiakat is megfertőzheti, keveset hallani. Azt pedig senki sem tudja, hogy a vírus ellen kifejlesztett vakcina vajon hatásos-e férfiak esetében is.

Sokan nem értik, hogy ha a fiatalember rákja megelőzhető lett volna, vajon miért nem kapott korábban oltást? A válasz a számokban keresendő. „Egyszerűen arról van szó, hogy a szájüregi rákos megbetegedések száma, sok más rákfajtához képest, alacsonynak mondható, így a kiváltó betegségek kezelésére nem képesek elég pénzt fordítani.” - magyarázta Dr. Jill Jenkins, a BBC online orvos szakértője. „Sajnos a fiatalembernek valószínűleg nem nyújthatna segítséget az oltás, mivel az csak a betegséggel való első találkozás előtt használ, ezért szokták olyan fiatal lányoknak beadni, főleg, akik még nem kezdték el a szexuális életüket.”

Hazánkban is ismerik a HPV-t, mint a szájüregi rákok kialakulásának egyik okát, de mivel e rákfajták kialakulásáért főleg az alkohol és a dohányzás, valamint a rossz szájhigiénia tehetőek felelőssé, a szűrésekkor igyekeznek ezekre koncentrálni.

Európa nyugati részén és az internetes közösségek körében is egyre nagyobb felháborodást kelt az ügy. Sokan úgy vélik, hogy az önpusztító módon élők számára biztosítják a szűréseket, akik viszont egészséges életet élnek, esetleg szabadabb szexuális élettel (ami a jelek szerint nem jelent védekezés nélküli szexet), kevesebb figyelmet kapnak az egészségügytől.

A felháborodásoknak valójában csak félig van alapjuk, hiszen a szűréseket nem csupán azok vehetik igénybe, akik dohányoznak vagy rendszeresen fogyasztanak alkoholt, hanem bárki. Az a tudat, hogy bárki megfertőződhet és ezáltal akár komolyabb szövődményeknek is ki van téve, nagyon megrázó. Viszont mindenekelőtt a megelőzésre kell figyelni.

Mindent összevetve az embereknek át kell gondolniuk, hogy mégis rendszeresen eljárjanak szűrésre, mert a probléma korai észlelése megnövelheti a túlélési esélyeket.

Sajnos sokszor az egészséges életmód és a biztonságos szex sem jelent mindig száz százalékos biztonságot, viszont mindannyian hatalmas szívességet teszünk magunknak és az egészségünknek azzal, hogy ha lehet, elébe megyünk a problémának.

Csak 2008-ban a WHO adatai szerint több mint háromezer ember halt meg hazánkban szájüregi daganat következtében. Arról sajnos nem találtunk adatot, hogy ebből mennyi a vírusos szövődményekből kialakult daganatos megbetegedés, de talán ez a szám már magában is jól példázza, hogy mekkora szükség van arra, hogy odafigyeljünk az egészségünkre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top