Környezettudatos kikapcsolódás Hamburgban

2011. 03. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hamburg talán az egyetlen olyan város Európában, ahol az ipar és a kereskedelem folyamatos fejlődése mellett hatalmas hangsúlyt fektetnek a környezetszennyezés minimalizálására is. Emellett és éppen ezért pedig nagyszerű célpont, ha kikapcsolódásra vágyunk. Vegyük sorra Hamburg értékeit.

Németország második legnagyobb városa lassan kivívja magának a példaértékű metropolisz nevet. A város igen büszke környezettudatosságára, amely egy kicsit sem fogja vissza a kikötő által bevonzott ipart.

 

A város 1990 óta szén-dioxid-kibocsátását mintegy 15%-kal csökkentette. Ehhez többek közt a modern és hatékony tömegközlekedési rendszer is hozzájárult. Az új rendszer célja, hogy 2020-ra 40%-kal 2050-re pedig 80%-kal csökkentse a város szén-dioxid-kibocsátását.

Anna Shepard szerint, aki a Zöld utazó című netes folyóirat szerkesztője, a város kultúrájába már beleágyazódott a környezettudatosság. Ez az, ami a „zöld” turisták kedvelt központjává teszi Hamburgot.

Valóban, az Elba partján fekvő város idén mint Európa zöld fővárosa egy sor rendezvénynek ad majd otthont. Az idelátogatóknak kihagyhatatlan az Alster-tó, mely a város központjában fekszik és kiváló hely egy kis vízibiciklizésre vagy kenuzásra.

 

A folyó mentén akár kisebb túrákat is tehetünk, vagy egy-egy kompjárattal a közeli halászfalvakat látogathatjuk meg.

Mivel a város hatalmas zöldellő területekkel rendelkezik (a város mintegy 16%-a szabadidős zöldterület, tehát park vagy kisebb erdősített terület), így a parkok bármelyike kiválóan alkalmas arra, hogy eltöltsünk ott egy kellemes délutánt.

Ha meguntuk a természet lágy ölét, akkor kisebb-nagyobb sétákat tehetünk a városban és megcsodálhatjuk az olyan történelmi épületeket, mint például a városháza. A város sétálva is könnyen bejárható, de ha szeretnénk nagyobb távolságokon körülnézni, akkor a tömegközlekedés a legjobb választás, hiszen a hamburgi tömegközlekedés híres arról, hogy  különösebb nehézségek nélkül igénybe vehető. A középtávú túrákra a biciklikölcsönzés a legjobb megoldás, mivel kényelmesen körbebiciklizhetünk akár nagyobb területeket is a városban.

A város szerencsére telis-tele van apró kávézókkal és éttermekkel, könnyen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Azok számára, akiknek a jó kávé mellett a kulturális élmény is fontos, a Sternschanze kerület a legjobb választás, hiszen itt a street art minden műfaja megtalálható, és emellett a negyed híres nagyszerű kávézóiról is, melyek között számos biokávézó is található.

A városban számos nagyszerű hotel között válogathatnak a megszállni vágyók, de akik számára fontos, hogy a hely, ahol alszanak, szintén környezettudatos legyen, azok számára az Okotel hotel a megfelelő választás. A hotel építésekor és az épület belső kialakításakor is figyeltek, hogy minél kevesebb kárt tegyenek a természetben. Az épületben a hulladékgyűjtés természetesen szelektív, sőt még arra is ügyelnek, hogy a tisztítószerek, amiket használnak, környezetbarátok legyenek. Emellett a szálloda ösztönzi vendégeit a tömegközlekedés használatára, hogy ezzel is kevesebb autó legyen az utakon.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top