Lélekgyógyító növények

2008. 05. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nyugtató növények

Életünk során mindannyiunkkal előfordul párszor, hogy lelkileg és fizikailag is kimerültté válunk. Nem élhetünk egy teljesen elzárt, védett világban, így a hétköznapok stresszei, az enyhébb-komolyabb lefolyású betegségeink végigkísérik mindennapjainkat. Ilyenkor nem csupán a szervezetünk szenved, hanem lelkileg is meggyötörtnek, levertnek érezzük magunkat, és minden vágyunk, hogy ismét erőnk teljében, vidáman, kiegyensúlyozottan – vagyis „normálisan” – ébredhessünk fel reggelente.

Zab A zab különösen jó hatással van az emberi idegrendszerre, segíti a relaxációt és a nyugodt alvást. Egyik nagy előnye, hogy teljesen veszélytelen a fogyasztása, ezért gyermekeknek is nyugodtan adható gyógyszerként. Megfigyelték, hogy a fóbiás betegségekben szenvedő gyerekek – akik például rettegnek a sötétben, vagy szoronganak bizonyos helyzetekben –, a zabételek fogyasztása után kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá váltak. Szintén hatásosan alkalmazható családi krízisek esetén – például válás –, ennek a gyógynövénynek a megnyugtató, pihentető hatása csökkenti a traumát, és gyermekek könnyebben vészelik át a nehéz időket. Hogyan használjuk? Főzhetünk belőle ételeket – például zabkását –, vagy készíthetünk belőle tinktúrát. Nem szükséges vigyáznunk az adagolással, hosszú időn keresztül is fogyaszthatjuk.

Csalán  A csalán rengeteg – a szervezet számára igen fontos – elemet tartalmaz, például nagyon gazdag C vitaminban, van benne ezenkívül vas, magnézium, kálium, foszfor, kén, nátrium, klór. Alkalmazható fáradság, gyengeség, szédülés, sáppadság esetén, a csalán fogyasztásával ezek a tünetek jelentősen csökkenthetőek vagy meg is szűntethetőek. Emellett ennek a növénynek kiváló méregtelenítő hatása van, és nem csupán a szervezetbe jutott mérges anyagokat távolítja el, hanem idegrendszerünkre is pozitívan hat.

Hogyan használjuk? A legismertebb elkészítési módja, ha teát főzünk belőle, ilyenkor édesítőszernek egy teáskanálnyi mézet tegyünk az italunkba. Használhatjuk a csalánt a konyhában is, például belefőzhetjük a levesbe. Mindig ügyeljünk arra, hogy friss, zsenge hajtásokat szedjünk!

Lehangoltság elleni növények

Mi tesz minket boldoggá? Sok pénz? Szabad idő? Jó társ, szerető férj? Család, gyerekek, szép ház? Társadalmunk igyekszik elhitetni velünk, hogyha ezeknek a birtokában vagyunk, akkor boldog és elégedett életet élhetünk. Ugyanakkor e céljaink megvalósításakor sokszor vakon elmegyünk a mindennapi, apró örömeink mellett, és eljön az a pillanat, amikor rá kell döbbenünk, hogy mindez nem elég az igazi boldogsághoz.

Szent János fű Ez az egyik legismertebb depressziót csökkentő növény, már több száz évvel ezelőtt is azt írták róla, hogy „összeragasztja a széttört lelket”. A benne található anyagok révén erősíti az idegrendszert, és segíti megszüntetni a depresszióval együtt járó testi-lelki kimerültséget. Jól alkalmazható olyan esetekben is, amikor valakit erős lelki trauma vagy nagy veszteség ért. Hogyan használjuk? A patikákban tabletta formájában is kapható, de készítenek belőle masszázsolajat is. Akkor a leghatásosabb, ha hosszabb időn keresztül használjuk.

Levendula A kellemes illatú, nyugtató hatású növény enyhíti a depressziót, az álmatlanságot, a szívdobogást, a nyugtalanságot, és hatásosan alkalmazható izomgörcs esetén is. Szervezetünkre gyakorolt gyógyhatása mellett lelki panaszok esetén is igen hatásos, többek között feloldja az álmatlanságtól félő emberek szorongását is. Hogyan használjuk? Néhány cseppnyi levendula sűrítményt csepegtessünk egy krémbe vagy masszázsolajba, és ezzel dörzsöljük be a megviselt testrészeinket, hogy izmaink ellazuljanak. Szintén hatásos, ha fürdővizünkbe csepegtetünk a készítményből, vagy ha lábainkat áztatjuk levendulás meleg vízbe. Aromaterápiás kezelésekhez is használhatjuk, illatának megnyugtató hatása segíti a pihenést és a kellemes alvást. Akik álmatlanságban szenvednek néhány, virágot varrjanak be a párnájukba. Gyermekek is ugyanúgy használhatják, mint a felnőttek, ezért a levendula amolyan családi gyógynövényként szerepel.

Kapcsolódó anyagok: 

$$503$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top