Leleplezetlen lepel

2009. 12. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyesek úgy gondolják, hogy Jézus Krisztus feltámadása közben − amikor a teste elvált az őt borító lepeltől −, misztikus módon rajta hagyta képmását a lenvásznon. Mások szerint ezt csak el akarják hitetni az emberekkel, ugyanis szerintük a torinói lepel egyértelműen egy középkori hamisítvány. Tulajdonképpen a lepel eredetéről 1350 óta vitáznak a legkülönfélébb emberek − legalábbis ennél korábbi írásos forrást máig nem találtak.

Ebben az évben például az olasz Luigi Garlaschelli, a Paviai Egyetem szerves kémiával foglalkozó professzora állítja, hogy mindössze néhány nap alatt sikerrel állította elő a halotti lepel hű mását. Ehhez kizárólag olyan eszközöket, módszereket és anyagokat használt fel, amelyek a középkorban is rendelkezésre álltak. Elmondása szerint saját rekonstrukciója minden téren ugyanazokat a tulajdonságokat mutatja, mint a torinói lepel.

A vatikáni kutató, Barbara Frale viszont nem gondolja azt, hogy a lepel hamisíthatósága egyértelmű bizonyíték lenne az eredetisége ellen. Ő ugyanis egy számítógép segítségével kinagyította a leplen szórványosan olvasható, alig látható görög, latin és arámi nyelvű szavak képét, és arra a következtetésre jutott, hogy a feliratok a názáreti Jézus nevet tartalmazzák görög nyelven. Ez pedig szerinte minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a szöveg nem lehet középkori eredetű. Mégpedig azért, mert a középkorban már egyetlen keresztény sem nevezte volna Jézust csak názáretinek, isteni eredetének megemlítése nélkül.

Más szakértők annyiban támasztják alá a vatikáni kutató állítását, hogy az általa talált szavak írásmódja, a Közel-Keleten volt szokásos a Krisztus utáni első században. A vatikáni történész azt is feltételezi, hogy a szöveget egy írástudó írta fel egy iratra, majd a lepelre ragasztotta a fej körüli részre, hogy családtagok illendően eltemethessék a halottat. Ez más kutatók szerin ugyan elképzelhető lehet, de továbbra is ragaszkodnak a három, egymástól független radiokarbon vizsgálat eredményeihez, melyek szerint a középkorban, Jézus halála után nagyjából 1260-1350 évvel készülhetett a lepel.

A lepel eredetiségét tehát máig titkok leplezik, és bármennyien is ügyködnek a leleplezésen, valószínűleg sosem fogjuk megtudni az igazságot.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top