A Biblia gyümölcse

2009. 12. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egészen biztosan láttál már április táján rózsaszín virágba borult almafát, és ősszel pirosló almáktól roskadozó fákat is. Több mint száz fajtája létezik. Rengeteg, a szervezetünknek nagyon fontos anyagot tartalmaz, többek között: Nikotinsavat, Kalciumot, Vasat, Foszfort. 10 dkg alma energiatartalma mindössze 32 kalória, fehérje tartalma 0,4 gramm, zsírtartalma 0,4 gramm, szénhidrát tartalma 0,7 gramm, ezért akár naponta 1-2 kg is fogyasztható belőle, büntetlenül. Vitamin tartalma is figyelemreméltó. Találhatunk benne B1 vitamint, B2 vitamint, és C- vitamintartalma óriási, emiatt az egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk.

A népi gyógyászatban már az ókorban is használtuk. Napjainkban nagyon hatásos például az asztma gyógyítására, mert az alma tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, ezek eljutnak a szervezet megfelelő részeibe, és ezzel csökkentik az asztma kockázatát. Egy Angliában folytatott kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok az asztmától szenvedő betegek, akik hetente legalább két almát megettek, csökkent az asztmás roham kialakulásának valószínűsége.

Nagymamáink hasmenés gyógyítására gyorsan almát reszeltek. Az almának magas a pektin tartalma, ezzel védi és elősegíti a bélnyálkahártya egészséges működését, így csökkenti a finomra reszelt alma a hasmenést. Ezért ajánlják a gyermekorvosok a kisbabáknak is a reszelt almát.

Méregtelenítő hatását is feltehetően mindenki ismeri, a benne található cellulóz, és pektin csökkenti a koleszterin szintet.

Ha vashiányod van, akkor próbáld ki a régi orvosok ajánlatát: végy egy almát, szurkáld meg vas szögekkel, hagyd benne pár napig, majd távolítsd el belőle a vas szögeket, és fogyaszd el az almát.

Ma már a narancsbőr eltüntetéséhez is ajánlják az orvosok.

Az alma minden részét fel tudjuk használni. Az alma héjából nagyon finom tea készíthető. Ez tápláló, és idegnyugtató ital.

Az almából készült ecetnek is komoly gyógyhatása van. Segít a szervezetünk ásványi anyag ellátásában, gyógyítja az érrendszeri betegséggel küzdőket, és csökkenti a szervezet koleszterinjét, hasznos az ízületi bántalmakban szenvedők részére is.

Rengeteg dolog készíthető almából: almakompót, alma püré, almás rétes, almás béles, almás pite, alma lekvár, alma ecet, alma bor, de még alma pálinka is. Egészségetekre!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top