Leszokni a szexről

2008. 11. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell sem Nobel-díjas biológusnak, sem elismert filozófusnak lennünk ahhoz, hogy belássuk az Élet parancsa végtelenül egyszerű: Ön- és fajfenntartás! Ez a két dolog mozgatja a világot. Ez a motorja minden küzdelmünknek, ezért dolgozunk, ezért pihenünk, idegeskedünk vagy szórakozunk. Éppúgy, mint bármelyik élőlény a Földön. Élelmet szerzünk, biztonságos hajlékot keresünk, párt választunk, és utódokat nevelünk.

Nálunk, embereknél azonban a szexualitás többet jelent, mint a fajfenntartás ösztöne. Nemi vágyaink akkor is a másik karjaiba hajtanak, ha még nem, vagy már nem, vagy egyáltalán nem akarunk gyereket. Akkor mire kell a szex?

 

Feszültségcsökkentés, szórakozás, szerelem, bizalom, egymáshoz tartozás, önkifejezés, sőt talán pénzkereset is. Ki-ki szabadon dönti el, melyik fogalom köré építi fel a válaszát, egy biztos, életünknek fontos része a szex. De vajon elhagyható? Le lehet szokni róla? Elfelejtkezünk-e róla, ha nem gyakoroljuk? Elmúlik-e a szexuális vágy?

A házasság, a párkapcsolat tartalmi eleme a szexuális kapcsolat, mégis többen azt vallják, hogy lehet igazi érzelmi kapcsolat felnőttek között szex nélkül is. Egymás kölcsönös megbecsülése, az egymásiránti tisztelet, hasonló életfelfogás és életmód, a közös célok összetarthatnak egy párt, a nélkül is, hogy közös takaró alá bújnának. Egyes vallási felekezetek pedig azt hirdetik, hogy a szex csak a gyermek nemzése céljából megengedett, a házasságnak nem része. A szexuál-pszichológus ellenben azt mondja, hogy valóban lehet tartalmas kapcsolat férfi és nő között szex nélkül is – csak az nem házasság, és nem párkapcsolat. Mégis sokan élnek úgy egy fedél alatt, hogy a szex nem működik. Kezdetben ritkábbá válnak az együttlétek, majd még tovább ritkulnak, s a pár azt veszi észre, hogy nem is tudják mióta nem voltak együtt, és már nem is hiányzik. Leszoktak róla.

A szexuális energia ugyanolyan energia, mint az összes többi fizikából ismert testvére. Folyamatosan áramlik, kölcsönhatások során nő vagy csökken. És valóban, nem vész el, csak átalakul. Ha ott nem tud működni, ahová rendeltetett, más színteret keres magának. Ismerős a munkájának élő menedzser-típus? A szőnyeg rojtját is naponta kifésülő tökéletes feleség? Ez az energia működik több ezer művészeti alkotás hátterében, s a börtön rácsai közé is ez juttat nem egy embert. A szexuális energiát el lehet nyomni, át lehet transzformálni, de elpusztítani nem. Megölni a szexuális életet és a párkapcsolatot lehet.

 

Igazuk van azoknak, akik szerint a szex olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni. Ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy minél nagyobb időközök vannak egy pár együttlétei között, annál távolabb kerülnek egymástól. És annál nehezebb újra közeledni. Biztosan érezte már mindenki, hogy ha egy társaságban egy ideig nem hagyják szóhoz jutni, minél többet hallgat, annál kevesebb kedve lesz megszólalni. Persze mindig jöhet egy új beszélgetőtárs, aki a mi véleményünkre kíváncsi, s egyenesen hozzánk intézi a szavait. Mi pedig ha kezdetben akadozva is, de újra belejövünk a társalgásba, közben a régiek csak értetlenül állnak, mert már rég letettek arról, hogy szóra bírjanak.

Beszélgetni sem könnyű, a szexuális vágyakat újraéleszteni pedig még nehezebb. Főleg, ha nem jön egy új, hogy felszítsa a tüzet. Vagy ha jön, de a párunk életébe.

Jobb, ha őrizzük a parazsat. Mert ne felejtsük: a szexről igenis le lehet szokni. De vajon érdemes?

Kapcsolódó cikkek:

$$748$$

$$724$$

$$1624$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top