Lopakodó egészségügyi veszélyek

2009. 03. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem vicc: az orvosok nemrég diagnosztizálták a popkorntüdő nevű, alkalmasint halálos légzőszervi betegséget, melyet a mikrohullámban pattogatott vajas kukorica okoz. Íme néhány infó erről, és más bizarr egészségkárosító esetekről.

1. Vajaspopkorn-túladagolás – és ez nem vicc! Egy amerikai kutatóközpontban bebizonyították, hogy ha az ember túl sokat lélegez be a pattogatott kukorica vajas – valójában azonban vegyszeres – illatából, tüdőszöveteit egy maradandó betegség támadhatja meg. Hátralevő életét pedig oxigéntartályhoz kötve kell leélnie. Így előzhetjük meg: lehetőleg ne együnk mikróban készíthető, vajas ízesítésű popkornt. Ha azonban mindenképp ragaszkodunk hozzá, legalább ne szippantsuk be közvetlenül a szagát.
2. Éjszakára nem vesszük ki a kontaktlencsét Ha kontaktlencsével hajtjuk álomra szemünket, nem kis kárt okozhatunk magunknak – különösen akkor, ha előtte szeszes italt is fogyasztottunk. Az alkohol ugyanis kiszárítja a szemet, ezáltal a lencse beszorul a helyére, és könnyen felsértheti a szaruhártyát. Az ilyen horzsolásoknak pedig szemfertőzés lehet a vége! Így előzhetjük meg: akármilyen fáradtak is vagyunk, mindig szakítsunk két percet arra, hogy kivegyük kontaktlencsénket!
3. Fertőzésveszély fenyeget az edzőteremben! Hajtunk a futópadon, végre elérjük a kívánt sebességet – és önfeledten megvakarjuk a szemünket… Ha azonban az az ember, aki előttünk edzett, náthás vagy influenzás volt, emberi számítás szerint mi is azok leszünk. A fertőzött ember ugyanis parányi vírusokat hagy maga után, amelyek – ha hozzáérünk a futópadhoz, majd a szemünkhöz, orrunkhoz, fülünkhöz vagy a szánkhoz – bekerülnek a szervezetünkbe. Így előzhetjük meg: amíg a gépeken izzadunk, még csak véletlenül se nyúljunk az arcunkhoz!
4. Red Bullt vedelünk – persze csakis vodkával vegyítve Egy tanulmány szerint a koktélba kevert Red Bull koffeintartalma olyan hevesen serkenti az agyat, hogy egyáltalán nem tűnnek fel az ittasság jelei. Miközben tehát nyugodtan nyakaljuk a vodkát, szervezetünk egyre jobban telítődik alkohollal – egészségünk pedig (sőt: testi biztonságunk is) mind nagyobb veszélybe kerül. Így előzhetjük meg: adagoljuk ki a Red Bullos vodkakoktélok fogyasztását. Mondjuk egy órában csak egyet – így szervezetünknek marad ideje regenerálódni.
5. Koffeint fogyasztunk paracetamol-tartalmú gyógyszerrel Ha 24 órán belül túl sokat veszünk magunkhoz ezekből a hatóanyagokból, májkárosodást okozhatunk magunknak. Délelőtt egy tejeskávé, délután pár diétás kóla és eszpresszó, este egy kakaó vagy tea, lefekvéskor pedig egy jó erős paracetaamol-tartalmú pirula – ha ezt sűrűn csináljuk, bizony komoly károkat okozhatunk szervezetünknek.
Így előzhetjük meg: semmiképp se szedjünk naponta kettőnél több paracetamolos orvosságot, és tartózkodjunk a koffeintől. Ha azonban elkerülhetetlen a kettő együttes alkalmazása, válasszunk olyan gyulladás-, fájdalom- vagy lázcsillapítót, amelyik jobb viszonyban van a koffeinnel.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top