Marcipán

2009. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 1 kg cukor, 2,5 dl tej, 10 dkg darált mandula, 30 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj, 1/2 mandula aroma.

A cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. (A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről.

Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 1/2 mandula aromát. Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá. Tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és porcukros kakaóban meg hempergetni. Esetleg csoki mázzal bevonni.

MARCIPÁN BURGONYA BOMBA: Héjában főtt és pépesre tört burgonyával keverjük 1-1 arányba a marcipán masszát és a burgonyát. Golyókat formálunk. Csokival vagy kakaó porral vonjuk be, ha megkötött a csokimáz, akkor bevágásokkal díszítjük. Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Mészáros Teréziának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top