Női vitaminkalauz

2009. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fogamzásgátló tabletta növeli a B6-, C-, E-vitamin és a folsavszükségletet, ezért a tablettával védekező nőknek fontos extra figyelmet fordítani arra, hogy sok zöldséget, gabonaterméket, friss gyümölcsöt és növényi olajat vigyenek szervezetükbe. A menstruáció kellemetlen tünetei, ingerlékenység, mellfeszülés, fejfájás, jelentősen visszaszoríthatóak B6 vitaminnal, amely gammalinolsavval és magnéziummal kombinálva különösen jótékony hatással bír, de a szénhidrátban gazdag étrend is sokat segíthet közérzetünk javításában.

A kismamáknak a táplálék minőségére különösen oda kell figyelni, a negyedik hónaptól tizenhárom százalékkal nő az energiaszükséglet, vitaminból és ásványi anyagokból pedig majdnem kétszer annyit igényel a szervezet. Pl. vasból 15 helyett 20 mg-ot, folsavból 300 helyett 600 g-ot és B6-vitaminból 1,8 helyett 2,6 mg-ot. Ezenkívül a csecsemő csontozatának és fogainak teljes kifejlődése érdekében a terhesség alatt a kismamának érdemes 300 mg-mal több kalciumot fogyasztania.

Fogyókúránál a legtöbben azt gondoljuk, legfontosabb, hogy minél kevesebb kalóriát vegyünk magunkhoz. Napi 1500 kalória alatt azonban nehéz egészségesen működtetni a szervezetet. Kialakul a kalcium-, vas-, cink-, B2-vitamin, B6-vitamin és folsavhiány, melynek idegesség és teljesítménycsökkenés a következménye. A fogyni vágyóknak ezért nem a szigorú diétára, hanem a zsírszegény táplálkozásra kell koncentrálniuk. Aki sok, szénhidrátban gazdag élelmiszert fogyaszt (pl. gabonatermékek, zöldség, gyümölcs), az hamarabb lefogy, és rendben lesz a vitamin- és ásványianyag-háztartása is.

A kávé és az alkohol arra ösztönzi a veséket, hogy több vizet válasszanak ki, amivel sok, vízben oldódó magnézium vész kárba. A gyakran italozók között köztudott, hogy (pl. az ásványvízben levő) magnéziummal csökkenthetik a másnaposság tüneteit.

A dohányzás a szervezetben levő C-, A- és E-vitamin mennyiséget jelentősen leredukálja, ezért a dohányosoknak naponta legalább 40 mg-mal több C-vitamint és magas szeléntartalmú élelmiszereket pl. élesztő, hal, tejtermékek, ajánlott fogyasztaniuk.

Az állandó stressz szintén több C-vitamint és a magnéziumot igényel, a gyümölcs és a magnéziumban gazdag ásványvíz megfelelő védelmet nyújt ellene. Az idegrendszer működéséért elsősorban a B-vitaminok felelősek, közülük is leginkább a B1. A magos kenyér, a burgonya és néha egy sovány szelet sertéshús révén azonban elkerülhetőek a hiánytünetek. A cukrot és a magas liszttartalmú termékeket viszont érdemes kerülni, mert  nem járulnak hozzá a vitamin-ellátáshoz, ellenben hizlalnak A kiegyensúlyozott táplálkozás egyben szépségterápia is. A B-vitaminok simává teszik a bőrt, pirosassá az arcot, és a hajat is erősítik. Szintén belső szépségápoló a C-, az E-vitamin és az A-provitamin. Ezek megvédik a bőrt az öregedéstől, a ráncokat okozó szabad gyököktől.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top