Designer: André Kim

2009. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Elsőként fordítsunk egy kis figyelmet André Kim munkásságára, aki ma már Dél-Korea első számú divattervezőjének számít. Tervezőként aratott sikereit nem csak hazájában és Ázsiában ismerik el. Hisz számtalanszor megjelent már a nagy párizsi és európai kifutókon is.

 

 Tündérmesébe illő darabok - Fotó: Google

 

Kim már több, mint 40 évnyi múltra tekint vissza a divat szakmában, de a kifutókon még ma is a legnagyobb hírességek viselik romantikusan túl hímzett, meseszerű kreációit, illetve reklámozzák ékszereit, luxus lakberendezési tárgyait, és egyéb divat kiegészítőit.

 

 Vajon a kifutón kívül lenne férfi, aki felvenné ezt a darabot? - Fotó: Google

 

A divattervező, aki úgy látja, hogy a divat a lehető legjobb eszköz egy ország kultúrájának bemutatására, gyakran merít ihletet mind az európai, mind a keleti kultúrákból.

 

 Egy divattervező mindenben szereti a szépet - Fotó: Google

 

1962-ben Kim volt az első koreai, akit meghívtak Párizsba, hogy rendezzen ott egy teljesen önálló divatbemutatót. Előtte más ázsiai tervezőt ilyen megtiszteltetés nem ért. Azóta már számtalan alkalommal tartott bemutatókat Barcelonában, Párizsban, New York-ban és más divat városokban, nem is említve az egyiptomi piramisokat, melyeknek lábainál már szintén bemutatta kreációit.

 

 Azok a csizmák... - Fotó: Google

 

Munkásságának köszönhetően napjainkban már André Kim Korea egyik büszkesége és kultúrájának hivatalosan meg nem választott nagykövete, aki a divaton keresztül juttatja el a koreai történelmet, tradíciókat és művészeteket ruháival a nemzetközi közönségnek. Ezért munkája elismeréseként már több kultúrális díjjal jutalmazták mind hazájában, mind külföldön is.

 

 A Hamupipőke emo - gothic változatában... - Fotó: Google

 

A 73 éves, de kifejezetten dinamikus tervező híres arról, hogy a kifutókon minden show alkalmával legalább egy koreai sztár párost is alkalmaz, mint modelleket, akik nem kis pr fogásként reklámozzák a márkát, és emelik minden esetben a divatbemutató fényét is. Kim maga úgy nyilatkozik erről a szokásáról, hogy egyszerűen azért van szüksége filmsztárokra a ruhái bemutatásához, mert csak ők tudják visszaadni a kifutón - színészi tapasztalataiknak hála - azt a drámai hatást, amit a ruhák kelteni képesek.

 

 A múzsa csókja - Fotó: Google

 

Első látásra valószínűleg mind a tervező - fehér űrruhájában és feketére festett kobakjával - , mind ruhái szokatlanok az európai szemnek, hisz általában a koreai tradícionális hanbok - ünnepi női viselet - képezi alapját minden designjának. Ráadásul szinte nincs egy olyan darab, mely ne azt az érzést keltené bennünk, hogy aki ezeket a ruhákat viseli az épp az esküvőjére, vagy legalábbis bálba ne készülne. Ám mai rohanó világunkból elengedhetetlen ennyi romantika, még akkor is, ha az André Kim által tervezett ruhák egyik sem alkalmas arra, hogy egy napsütéses hétköznapon sétálni menjünk benne, de kétségtelenül elfogja ezen ruhák viselőjét egy mesebeli Hamupipőke hangulat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top