Mellplasztikai műtétek - de nem mindenkinek

2008. 06. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor azt látjuk, hogy valakinek egyik napról a másikra lett nagyobb a melle, akkor minden olyan könnyűnek tűnik. Bemegy kis mellekkel és kijön pár nap múlva szép csinos cicikkel. De ez nem ilyen egyszerű. Hosszas konzultációk, vizsgálatok előznek meg egy műtéti beavatkozást. Az orvosnak is az érdeke, hogy páciense elégedetten távozzon a klinikáról.

A mellműtéteket általában egy konzultáció előzi meg, hogy az orvos felmérje az igényeinket, és meggyőződjön arról, hogy alkalmasak vagyunk e a beavatkozásra. Az első kizáró ok, ha még az illető nem múlt el 18 éves. Ugyanis 18 éves korunk előtt a mellünk még változik, fejlődésben van, ilyenkor az orvosok nem avatkoznak bele a szervezet fejlődésébe. Tehát 18 éves korunk előtt ne akarjunk se nagyobbítani, se kisebbíteni, se felvarratni. Várjuk meg, amíg kialakul mellünk végeleges formája. Persze el lehet határozni, hogyha majd betöltöm a 18-at, rohanok a műtőasztalra, de az ilyen inkább egy pszichológussal beszélgessen előtte.

A mellműtétre akkor is várnunk kell, ha a szoptatás miatt a mellünk annyira elveszítette formáját, hogy az már tényleg zavaró. A beavatkozást általában a szoptatás után 6 hónappal lehet elvégezni, mert a mellek ekkorra felveszik az eredeti formájukat. Tehát ha szoptatunk, ne akarjunk semmilyen mellműtétet. Az orvos úgy is türelemre int majd minket. (Igaz, egy szoptatós mamának kisebb gondja is nagyobb annál, semhogy mellei szépségével foglalkozzon.)

A másik ilyen időszakos probléma, ha valaki menstruál. Ez alatt az egy hét alatt sem végezhető műtét. Láthatjuk ezek a kizáró okok időlegesek, nem véglegesek, ha túl jutunk ezeken az időszakokon, akkor már az orvostól függ, hogy mikor végzi el a műtétet.

Vannak azonban olyan problémák, amelyek csak a műtétet megelőző vizsgálatokból derülnek ki. Ha valakinek rákos daganatot fedeznek fel a testében, vagy szív és érrendszeri problémája van akkor nem mindig végezhető műtét, mert nagyon magas a rizikófaktor. Nem végezhető műtét, ha gyulladásos, fertőző betegség zajlik egy szervezetben. Ha cukorbetegek vagyunk, vagy visszerünk van, akkor ez nem mindig minősül kizáró oknak, de másképp kell az orvosnak felkészülni a műtétre. Bár a legtöbb esetben az orvosok vállalják a műtétet, de ez a személyes konzultáción dől el, ugyanis minden eset egyedi. Tehát azt nem mondhatjuk, hogyha valaki cukorbeteg, akkor felejtse el a műtétet. Minden egyénfüggő.

A műtétet vizsgálatok előzik meg, hogy kiderüljön ki alkalmas a műtétre. Általánosítani tehát nem lehet, de ha a mellünkben rosszindulatú daganatot találnak, akkor valószínűleg nem végzik el a mellplasztikai műtétet. Ezek a vizsgálatok azért vannak, hogy az orvos egy általános képet kapjon a melleink állapotáról. De ha tudunk bármilyen betegségünkről, például cukorbetegség, magas vérnyomás azt közölni kell az orvossal, és ő majd eldönti végrehatja-e a beavatkozást. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top