Egy beteg ovis kisfiú

2008. 06. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Distrophia Musculorum Proressiva (DMP)
jellemzés: izomeredetű neuromuscularis progresszív izomdisztrófiák a gyengülési folyamatot az izomszövet fokozatos zsír- és kötőszövetté alakulása okozza
kiváltó ok: genetikailag meghatározott a vázizomzat progresszív gyengülése, a kóros elváltozás az izomállományban van a jellemző tünetek, a betegség lefolyása és az öröklődés alapján több forma különíthető el, közülük az egyik legrosszabb prognózisú a korai gyermekkorban kezdődő, X-kromoszómához kötött (anyák a hordozók, a fiúgyermekek betegszenek meg) Duchenne típusú Distrophia Musculorum Proressiva (DMP).

tünetek: kb. 3-4 éves korukban fáradékonyabbak lesznek, ügyetlenebb lesz a járásuk, nehezebben megy a lépcsőjárás, indokolatlanul elesnek, elkezdenek lábujjhegyen járni, nagyobb terpeszben, megnagyobbodik a vádlijuk, a járóképes gyermek 10-12 éves korára kerekesszékbe kényszerül, később elektromos kerekesszékkel lesz. Önállóan helyváltoztató, de önellátási tevékenységeiben segítségre fog szorulni, a folyamat feltartóztathatatlanul halad előre, s ha a légző- és szívizmokat is eléri, sajnos igen korai életkorban 16-20 évesen elveszítjük őket.
kezelés, terápia: nagyon fontos az állandó, rendszeres, kíméletes, nem kifárasztó aktív torna, illetve az izületek átmozgatása, légzőtorna, vízi foglalkozások, ugyanis a vízben a víz felhajtóerejének segítségével még tovább tud önálló mozgásokat végezni, mint szárazföldön. Légzéstámogatás, ha ez szükségessé válik, rendszeres orvosi kontroll: ideggyógyász, pulmonológus (légzéskapacitás vizsgálata), kardiológus (rendszeres EKG ellenőrzés), miután megélik folyamatos gyengülésüket, nagyon fontos, hogy tudjunk számukra olyan elfoglaltságokat találni, amelyet boldogan, önállóan végezhetnek, amiben sikeresek (ehhez ismerni kell a gyermek személyiségét, érdeklődését), fontos lehet úgy a gyermek, mint a család pszichés megsegítése. egyformán káros az izomzat túlterhelése megerőltető vagy kitartó mozgásokkal, de a passzivitás, azaz a nem mozgás is legalább annyira ártalmas, mindkét esetben gyorsabb az állapotromlás áll be.

A kisfiammal járunk gyógytornára és gyógyúszásra is, ami nem kis költségekkel jár. Sajnos Magyarországon még nem gyógyítható ez a betegség. Egyetlen módja a gyógyulásnak az őssejtbeültetés, de itthon ez még nem elfogadott gyógymód. Pedig ez a műtét blokkolja a betegséget. Ha időben történik meg, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra, és remélhetőleg csak 5 évente, vagy még ritkábban kell megismételni. Most erre gyűjtünk pénzt. Hogy ne kerüljön a kisfiam kerekesszékbe és legyen esélye arra, hogy megélje a felnőttkort.

Andrea most a kisfia kezelésére gyűjt, a pénz fele már összegyűlt, de minden forint számít neki, ezért ha bárki tud segíteni, itt tudja felvenni a kapcsolatot vele: Bartha Andrea



Szerző

donna.hu



Scroll to Top