Minden évszakra jut egy fáradtság

2010. 02. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem megy a koncentrálás, kevesebb az energia, nincs kedve semmihez sem az embernek. Szeretjük ráfogni az éppen aktuális évszakra a problémákat. A fáradékonyság, rossz közérzet, alvászavarok, szokottnál sokkal hisztisebb gyerekek, és a depresszióra való hajlam is megnövekszik. Lehetséges, hogy elég lenne változtatni az életvitelen, étkezési szokásokon és máris több energia maradna bennünk?

Télen a sötétben, hidegben nehezebben megy az ébredés is, ilyenkor érdemes bekapcsolni a  rádiót vagy tévét, és ezalatt még lehet pár percet pihizni. A zuhany minden évszakban jó ötlet a felfrissülésre. Az időjárás, a nagy mínuszok, a hó, gyorsan kellene szervezetünknek reagálni a változásra, ami nem megy. Ekkor érezzük, hogy hangulatunk percről-percre változik. Nem beszélve az immunrendszerükről, amit sokkal jobban igénybe vesz a hideg idő. Étkezésünk is megváltozik, kevesebb friss gyümölcs és zöldség kerül az asztalra.

A tavaszi fáradtság, a ránk nehezedő fáradtságérzettel, nehéz koncentráció képességgel jár. Mindenki máshogy fogalmazza meg, mi is ez valójában. Összetevőnként lehet átfedés, sőt az összes fáradtságnak sok közös pontja akad. Tavasszal az emberre zúdulnak a télről hátramaradt problémák, a szervezet is sokkal jobban igénybe volt véve, és ez is kiválthatja a pár napos, esetleg hetes fáradtságot.

Nyáron a fáradtságot az energia hiányának is felfoghatjuk. A nyári fáradtság cím kissé csalóka, mert aki nyáron észleli ezt, az valószínűleg a többi évszakban is felfedezte már. Persze kiveheti az erőnket a nagy meleg is. Nyáron sokkal több folyadékot vesztünk, mint más időszakokban. Ezzel a folyadékkal óhatatlanul veszítjük az ásványokat is. Améreganyagok kiválasztása ellenben az izzadtsággal nem olyan mértékű, mintha a vese tenné azt. Ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás. Nem szólva az igazán meleg napokról, fejfájás, szédülés, gutaütés…

Ősszel az ember, egyre veszít jókedvéből, hisz vége a nyárnak, hűvösödik az idő és egyre rövidebbek lesznek a nappalok. Reggelizzünk minden alkalommal, ha csak egy joghurtot, vagy egy pohár tejet iszunk is. Zöldségben, gyümölcsben ez az évszak bővelkedik, így a vitaminpótlást nem akadályozza semmi Az időjárás tökéletes a szabadban való mozgásra, sétára a város zajaitól távol. A változatos színek akár jótékony hatással is lehetnek belsőnkre.

Állandó befolyásoló tényező:

Időjárás-változás: Az évszaknak megvan a sajátos időjárása, és a változások sincsenek jótékony hatással az emberi szervezetre. Főleg hazánkban, ahol az ősz és a tavasz alkalmanként pár hétre csökken, jobban megterhelő az átállás. A napos, szép időben a szervezetünk is több boldogsághormont termel. Ezért érezzük már csak a napsütés láttán is jobbkedvűnek magunkat. Endorfin termelődik, ami jótékony hatással van szervezetünkre is, energikusabban tudjuk végezni a mindennapi teendőket. Viszont a borongós, esős idő az ellenkezőjét váltja ki. Szervezetünk nem tud megfelelően reagálni a gyors változásokra, ilyenkor érezzük úgy, hogy hangulatunk ingadozik, fejfájás, végtagfájás, akár depresszió is kialakulhat.

Vitaminhiány: Télen a táplálkozás egyoldalúvá válhat, akkor is, ha ma már annyira nem jellemző, de mégsem jutunk minden sarkon a legfrissebb gyümölcsökhöz és zöldségekhez. És ha nincs annyiféle friss gyümölcs, akkor kénytelenek vagyunk vitamintablettákkal pótolni a hiányt. Ez sem rossz megoldás, de mégsem pótolhat mindent. Étrendünket alakítsuk át, tartalmazzanak az ételek sok ásványi anyagot, és vitamint.

Természetes gyógyír nincs a fáradtságra, de a következők segíthetnek a jó közérzet visszanyerésében:

Figyelni kell az étrendünkre, mindig a megfelelő hiányosságokat pótolni. Zöldség, gyümölcs! Ezt nem lehet elégszer elmondani. Ne feledkezz meg a folyadék bevitelről sem. Melegben elengedhetetlen, de télen is szükség van a bőséges folyadékra.

Aludj eleget, feküdj le időben, hogy másnap ne gyötört arccal kelj ki az ágyból.

A váltózuhany segít abban, hogy reggelente visszanyerd energiád. Arra figyelj, milyen évszakban csinálod, mert ettől függ, hogy hideggel vagy meleggel kell zárni a folyamatot. Téli hónapokban meleggel, nyáron pedig hideggel.

Meg kell próbálni kerülni a stresszt, vagy legalábbis megtanulni kezelni.

Sok mozgással az immunrendszerünket is helyrebillenthetjük, vagy a friss levegőn való tevékenységgel.

Még egy tanács, a szexet se hanyagold el semelyik évszakban, jót tesz majd testednek és lelkednek egyaránt.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top