Mit kell tudni a kötőszöveti méregtelenítésről?

2008. 10. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság egyre többet hallani a „PH-csodáról” és hasonlókról, melyek mind-mind egészséget és gyors fogyást ígérnek. Azonban mint minden „csodaszernek” a lúgosítást és egyben extra gyors fogyást ígérő termékeknek is lehetnek súlyos mellékhatásai – főleg, ha nem a megfelelő helyről szerezzük be őket és nem kérjük ki szakértő véleményét használatuk előtt. Sokan úgy gondolják, hogy őket mindez nem érinti, úgyhogy íme néhány konkrét probléma, melyekért az elsavasodás (is) okolható: hajhullás, pattanások, lábizzadás, állandó kimerültség, hátfájás, ingerlékenység, cellulitisz, túlsúly, fogszuvasodás és szájszag, izületi problémák, csontritkulás, allergia, szívinfarktus, daganatos megbetegedések és még hosszan lehetne folytatni a sort. Jó hír azonban, hogy a sav-bázis egyensúly javításával minden korosztály sikereket érhet el. Az egyensúly helyreállításához fontos megértenünk szervezetünk sav-bázis háztartásának szabályait. A folyamat lényegét tekintve nagyon egyszerű: az anyagcsere folyamatok következtében testünkben folyamatosan savak keletkeznek, melyekre szükségünk van az emésztéshez és az energiatermeléshez. A savak csak akkor károsak, ha túl sok marad vissza belőlük. Ilyenkor a test a felesleget a táplálékokból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni. Ha nem táplálkozunk megfelelően, akkor a szervezet nem kapja meg a szükséges mennyiségű bázisokat. Ezek hiányában pedig az ásványi anyag készletek kifosztásával köti meg a felesleges savakat, és elraktározza a kötőszövetben. Az elsavasodás tehát nagyrészt helytelen táplálkozási szokásainknak köszönhető. Egyes élelmiszereink lúgosítanak ugyan, de sajnos majdnem minden, a szokásos értelemben vett finom falat, savasítja testünket. Ez évek alatt több kilónyi ásványi anyagokkal megkötött méreganyagot jelenthet. Ráadásul a szervezetünkben található mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák savas környezetben szaporodásnak indulnak, még savasabb környezetet teremtve. A legjobb megoldást a bázikus táplálkozás és a régről maradt sav-raktárak felszámolása jelentheti. Erre a lucernából kivont klorofil kiválóan alkalmas, hiszen tisztítja a légzőszerveket, a bőrt, a májat, az epét, az emésztőrendszert, a vizeletkiválasztó rendszert és a nyirokrendszert is – így igen jó eredményeket érhetünk el a lekötött salakanyagok kiürítésében. De minden víz-, gyümölcs- és ivóléböjt, tisztító vagy méregtelenítő kúra arra irányul, hogy ezektől a lekötött salakanyagoktól megszabadítsuk a szervezetünket, és visszapótoljuk a hiányzó ásványokat. A savasodás olyan folyamat, amely kellemetlen tüneteket és betegségeket egyaránt okozhat, mértékétől függően. A folyamat azonban bármikor megfordítható! Mivel a savak „belül” keletkeznek, a bázisokat pedig kívülről vesszük fel, a kívánt egyensúlyt a táplálkozásunkkal bevitt bázistöbblettel érhetjük el. Ha a savasító élelmiszerek mellett nem fogyasztunk elegendő bázikus hatású élelmiszert is, akkor minden napra jut egy adag savmaradék, amelyet közömbösítenünk kell.

A bázisok olyan szerves vagy szervetlen vegyületek, amelyek vizes oldatokban hidroxil- (OH-) ionokat adnak le, és ezzel bázikus reakciókat eredményeznek. Amikor azonban a test elsavasodása már kellemetlen tünetekben is megnyilvánult, a bázikus táplálkozás már gyakran nem elegendő: az egyensúly helyreállításához, ilyenkor táplálék-kiegészítésre is szükség lehet. A legismertebb bázisok a kalcium, a kálium, magnézium, a cink, a jód, a króm, a mangán, a molibdén, a réz, a szelén és a vas. Ezek az ásványi anyagok segítenek a felszabadított toxinok lekötésében és eltávolításában. A lúgosítás folyamatának igen fontos állomása az ásványianyag és nyomelem pótlás. Célszerű olyan komplex, kelát kötésű készítményt választani, mely a felsorolt nyomelemeket és ásványi anyagokat optimális arányban tartalmazza. Ilyen termékek vásárlása előtt azonban érdemes alaposan körülnézni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a legtöbbet reklámozott termék a legjobb. Ha lehet, ragaszkodjunk a személyes állapotfelméréshez. Ez azért is fontos, mert azon túl, hogy esetleg nem használ a szer, rengeteg pénztől szabadíthatnak meg bennünket az internetes kuruzslók.

A bázikus hatású ételek közé tartoznak a nyers és párolt zöldségek, a nem édes gyümölcsök, a túró, a barna rizs, a köles, a krumpli, a teljes kiőrlésű kenyerek valamint a herba teák. Ezzel szemben savasítanak a húsok, a tojás, a zsíros- és kéksajtok, az édesség, a fehérliszt, a szénsavas üdítőitalok, a kávé, az alkohol, a tartósítószerek és az adalékanyagok. A hosszú évek alatt lekötött sav-raktárak felszabadításában segíthet minden tisztító- vagy speciális savtalanító tea, a növényi készítmények közül pedig az alga, a virágpollen, a zöldárpalé, a búzacsíra és a préselt búzafűből vagy lucernából kivont klorofil. Ne várjunk azonban azonnali eredmény: a savtalanítás több hónapig is eltarthat, de az eredmény mindenképp megéri! Amint sikerült a szabadon keringő savakat semlegesíteni, szervezetünk elkezdi felszabadítani az elraktározott salakanyagokat. Feltöri a savraktárakat, és újra megtölti szabadon keringő salakanyagokkal az éppen kiürített területeket. Ha a kúrát abbahagyjuk, a korábbi kellemetlen tünetek visszatérhetnek. Az optimális egyensúlyt úgy érhetjük el, ha lépésről lépésre feltörjük és semlegesítjük a szervezet sav-raktárait, ezután pedig visszapótoljuk a savasodás során kiürült ásványi-anyagokat és nyomelemeket. Közben pedig nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy mindenféle savtalanításnál ügyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, mert a feloldódott savakat csak így tudjuk kimosni szervezetünkből. Nem szabad elfelednünk azonban, hogy mint minden méregtelenítési folyamatra, a savtalanításra is jellemző, hogy a tisztulás krízisekkel jár. Ez azt jelenti, hogy a savtalanítás is néhány nap alatt figyelemre méltó sikert és jól érzékelhető javulást hoz, amit általában kisebb visszaesések követnek, amikor újabb és újabb sav-raktárt tör fel szervezetünk. Ha azonban nem adjuk fel az első visszaesés, azaz savcsúcs alkalmával, akkor előbb-utóbb minden salakanyagraktár kiürül és nem lesz több krízis. Testsúlyunk helyreáll, a panaszaink megszűnnek, testünk megfiatalodik, kiegyensúlyozott lelkiállapotba kerülünk. Nagymértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy időről időre kevesebb méreganyagot halmozzunk fel szervezetünkben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha csak egy kicsit odafigyelünk életmódunkra és a táplálkozási szokásainkra. Néhány apró változtatással is nagyszerű eredményeket érhetünk el! (Legközelebb a szelíd méregtelenítésről olvashattok)

Kapcsolódó anyagok:

$$1483$$

$$1530$$

$$1553$$

$$1774$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top