Mivel lepjem meg a gyerkőcöt?

2010. 12. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nehéz feladat olyan játékot, ajándékot választani a lurkóknak, aminek valóban örülnek is és netán még a fejlődésüket is szolgálja.  A játékboltok polcai között bóklászva egyenesen úgy érezhetjük, mintha egy elvarázsolt kastélyban járnánk, fogalmunk sincs, hogy merre forduljunk, mit tegyünk bele a kosárba.

Tippek 5 év alatti gyerkőcöknek

Az ilyen korú gyermekeknél az ember könnyen elcsábul, hogy a nemi sztereotípiáknak megfelelő ajándékokat szerezzen be. De ki mondta, hogy ragaszkodnunk kell ezekhez a mintákhoz? Inkább azt tartsuk szem előtt, hogy a gyermek milyen játékokat preferál, illetve ha nem a saját csemeténkről van szó, akkor vizslassunk körül a szobájában, hogy milyen típusú játékai vannak. Például, ha egy kislány láthatóan nem a babákat kedveli, hanem az építőkockákat, akkor inkább az utóbbival lepjük meg.

Az olyan játékok, társasjátékok, melyek a testvérekkel, kis pajtásokkal való interakciót erősítik, kiválóak a szociális képességek fejlesztésére. Magyarul: bábok, életkornak megfelelő társasjátékok, és a társadalmi szerepek gyakorlását segítő játékok, mint a teáskészlet, az orvosi szett.

A felnőtt használati tárgyak gyerekekre szabott játék verziói is garantált sikernek örvendhetnek a fa alatt, hiszen a lurkók ebben az életkorban imádják utánozni a nagyokat. Így egy mini babakocsi, bevásárlókocsi, egy dömper, vagy gyermekmobil, -számítógép biztos nem fognak az ajándékok kibontása után a sarokban porosodni.

5-10 éves korú gyerkőcöknek

Ekkorra már nagyjából kiforr, a gyermek milyen játékokat részesít előnyben. Jó ötlet ezekből a játékokból válogatni az ajándékot, egy olyan darabbal meglepni, ami még nincs a gyűjteményében.

A tévének köszönhetően sok gyermek szeretné a saját használati tárgyain viszontlátni a kedvenceit. Nem feltétlenül csak a játékain – és ezt mi ki is használhatjuk. Például kaphat tőlünk fogmosó poharat, törölközőt, füzetet, bármit, amin a kedvencei vannak. Lelkesen fogja őket használni, és közben észre se veszi, hogy ügyesen kialakítottunk nála egy szokást, melyhez korábban nem füllött a foga.

Egy pillanatra lehet, hogy lehervad a gyermek arcáról a mosoly, mikor meglátja, hogy az izgalmas csomagolás egy könyvet rejtett. Ám ha jól választunk, akkor ez csak egy pillanat lesz. A szépen illusztrált borító, a mozgalmas, színes képek könnyen meg tudják ragadni a gyerkőc fantáziáját, olyannyira, hogy könnyen elfelejtkezik magáról, és már mohón falja a betűket is.

10 év feletti gyerkőcök

Sajnálatos módon a korosztályban egyre többen ragadnak le a digitális játékoknál. Azonban nem lehetetlen küldetés elterelni őket másféle játékok és foglalatosságok irányába. A könyv náluk is jó ötlet, különösen, ha az érdeklődési körükbe vág, vagy egy-egy sportszer is nagy örömet okozhat nekik, az új focilabda könnyen háttérbe szoríthatja a számítógépet.

Az építőjátékok már lehet, hogy nem aratnak akkora sikert, mint korábban, de helyettük meg lehet lepni a gyerkőcöt egy egyszerűbb modellező készlettel, lányokat akár komolyabb gyöngyfűző szettel. És mivel bizony már nem kisgyerekek, akár kedvenc előadójuk CD-je is szóba jöhet, esetleg egy óriásposzter rajongásuk célpontjáról. Sőt, ahogy lassan kezdik átlépni a kamaszkor küszöbét, úgy lehet egyre felnőttesebb ajándékokat választani nekik, bár azt tartsuk szem előtt, hogy azért egy 13 éves kiskamasz még messze van a 18-tól.

Forrás: www.karacsony.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top