MOlympia

2009. 09. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A molylepkék annyira megkedvelték kis konyhánkat, hogy otthon komoly fejtegetések mennek arról, mégis hova tudnak még bújni. Igazi kereső hadjáratok indultak néhány hete az egész család bevonásával, arról nem is szólva, hogy új sportágat fedeztünk fel: molympia névvel. Ez magába foglalja a felderítést, beazonosítást, csapkodást egyaránt, jelenleg még szabadalmaztatatás alatt van... A viccet félretéve, utánanéztünk, mit tehetünk ellenük.

Egy kis biológia-óra a molylepke fajtáiról. Természetesen nem szándékozunk végigmenni az összes típuson, hiszen rengeteg fajtája létezik szerte a világban. Inkább nézzük csak azokat, amik minket bosszantnak. Két típus létezik, ami megkeserítheti hétköznapjainkat, és károkat okozhat még a leg tipp-toppos konyhában és otthonban is. Az egyik a ruhamoly, ami a nevéből is kiindulva a ruhatárunkat csorbíthatja meg, a másik, ami a konyhába fészkeli be magát a hivatalos nevén raktári gabonamoly, közismertebb néven élelmiszermoly.

Mindkét fajtának most van szezonja, hiszen áprilistól szeptemberig költözhetnek be lakásunk különböző pontjaiba. Ugyanis ezek a gaztevők nem szeretik ám a hűvös helyeket, a meleg és háborítatlan helyekre fészkelik be magukat, mint például a gyógyszeres doboz. Ezért is van, hogy nem találjuk őket, mivel logikusan, általában azokat a helyeket nézzük meg, amiben gondoljuk, hogy szeret „molyolni”. De mik ezek a helyek?

A ruhamolynál egyértelműen mindenféle textilanyagba szeret belekóstolni a drága, főleg azokba, amiket már egy ideje nem vettünk fel. A moly nem megy olyan helyre, amit sűrűn használunk, így nézzük és mossuk át időnként azokat a ruhákat is, amelyeket ritkábban hordunk.

Az élelmiszermolynak már jóval szélesebb a palettája, mondhatjuk, hogy mindent szeret, aminek kis köze is van a gabonához, de azt is, aminek nincs: liszt, olajos magvak, lencse, bab, de még akár a csokiba, vagy a kutya jutalom falatjaiba is szívesen „belekóstolnak”.

Mit tehetünk ellenük? Ha a ruháink megvédéséről van szó, akadnak mindenféle természetes módszerek a rágcsálás kivédésére. Az előbb már említett gyakoribb átmosások mellett segít, ha levendula csokrokat rakunk a szekrénybe, vagy ánizzsal-szegfűszeggel átitatott textil darabokat rakunk egy kis zacskóba, és azt rakjuk be a szekrény több pontjára. A konyhai moly már más tészta, bár ugyanezeket a módszereket itt is alkalmazhatjuk. Előtte viszont érdemes felkutatni a moly fészkét. Nem lesz gusztusos látvány, de minden pénzt megér, ha ezzel kiírtjuk őket végleg. Minden olyan ételt dobjunk ki, ami lejárt, vagy egy kicsit is gyanús lehet. Hasznos, ha a lisztet, grízt, és minden "száraz" élelmiszert a zacskójából zárható üvegekbe töltünk. A közértből esetleg hazavitt lisztből, így a gonosz moly nem tud tovább vándorolni.

Ha komolyan vesszük a harcot – márpedig véresen ko-moly –, akkor gondolkozzunk a moly „fejével”! Nézzük át azokat a helyeket, ahova nem sűrűn nyúlkálunk, és jó búvóhely lehet a kis ellenségeinknek. Ha ezekkel megvagyunk, nincs más hátra, minthogy ecettel beáztatott ronggyal töröljük át a kamra-spejz polcokat. Igen, nem szeretjük az ecet szagát, de a moly sem, a háború, pedig mindig áldozatokkal jár... Végezetül biztos, ami biztos, bevethetjük még a mesterséges fegyvert, a molypapírt, ami hasonló, mint a légy-változata, csak ez speciálisan a molyoknak készült.

Mi már a háború utolsó fázisában tartunk, elvétve találkozunk még egyes példányokkal. A festékeket viszont már megvettük, ugyanis a moly megszállás után a falakon fennmaradtak az áldozatok tetemei, ami után bizony festeni kell! Ezért javaslom, az újabb moly-invázió elkerülése érdekében érdemes a szortírozást, kipakolást és áttörlést időnként véghez vinni, különben készülhetünk az újabb háborúra.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top