Mozimikulások

2008. 12. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Mikulásról szóló filmek a karácsonyi mozik nagy batyujából bújtak elő. A filmtörténet első vetítése, 1895 után alig két évvel már feltűnik a téma a vásznon: a legelső, néhány perces rövidfilmet 1897-ben forgatták (A Mikulás megtölti a harisnyákat): a Télapó játékkal teli zsákjából ajándékokat helyez a gyerekek karácsonyi harisnyáiba. A Mikulás látogatása Angliában (1899) már kis történetet mutat be: a Télapó a kandallóból belép a szobába, feldíszíti a karácsonyfát, játékokkal tömi meg a harisnyákat, majd hirtelen eltűnik a kéményben. A kitűnő amerikai rendező, D. W. Griffith – akinek Türelmetlenség című, 1916-os alkotását a világ legjobb 12 filmje között tartják számon – 1909-ben „krimit” forgatott a témáról. A Csapda a Mikulásnak című filmben a gyerekek kelepcét állítanak, de a kéményből érkező Télapó helyett a saját apjukat kapják el, aki elhagyta őket, de amikor hírét veszi, hogy felesége nagy vagyont örökölt, éjszaka visszatér, hogy kifossza a házat. Egy 1925-ös némafilm, Frank E. Kleinschmidt felfedező/dokumentumfilmes munkáját részben Alaszkán forgatták: a Mikulást „munka közben”, eredeti lakóhelyén mutatja be, amint látogatást tesz eszkimó szomszédainál, vagy a rénszarvasait gondozza.

A filmtörténet kezdete óta számtalan híres színész öltötte magára a piros palástot. A Mikulás-mozik öt nagy témacsoportot járnak körül: a mítosz részleteit (mitől repülnek a rénszarvasok, honnan jönnek a Télapót segítő manók, ki szerzi a játékokat stb.); létezik-e a Mikulás; egyetlen Mikulás van-e, vagy egymást követő utódok végzik a munkáját; sok filmben hősként, másokban szálhámos csalóként jelenik meg.

A mítosz eredetéről szóló, számtalan mozi közül érdemes kiemelnünk azt, amely L. Frank Baum 1902-es mesekönyve alapján készült: A Mikulás élete és kalandjai (1985, 2000, 1994-ben rajzfilmsorozat is) bemutatja, hogyan készül föl a Mikulás, hogyan gyűjti maga köré a legendás, varázserejű teremtményeket.

Más Mikulás-filmeknek olyan gyerek a hőse, aki kételkedik a Mikulásban. A nálunk is jól ismert mozik sora egy 1907-es filmmel indul (A kislány, aki nem hitt a Mikulásban). A Csoda New Yorkban (első változatában, 1947-ben Natalie Wood játszotta Susan, a kislány szerepét) egy hitetlen gyerekről szól: elfoglalt üzletasszony édesanyja felvesz áruházi télapónak egy kedves öregembert, aki végül meggyőzi Susant arról, hogy valóban ő a Mikulás. A műből 1994-ben nagy sikerű remake készült Richard Attenborough-val a főszerepben.

Említsük meg a Polár expressz című, csodás látványvilágú animációs filmet is: itt a hitetlen kisfiút Tom Hanks kalauzolja el az Északi-sarkra.

Az egymást követő Mikulások témája is jól ismert. A Ki segít a Mikulásnak? (1985) házaspárját a manók keresik föl a paranccsal: ezentúl az ő dolguk, hogy a játékokat világszerte a gyerekekhez juttassák. De érdemes felidézni 2001-ből a sokszor látható A pót télapót – Whoopi Goldberggel, aki hitetlen üzletasszonyt játszik, ráadásul fekete és nő, mégis be kell adnia a derekát, amikor az igazi Mikulás utódjául jelöli ki –, vagy a Télapu-sorozatot.

Más Mikulás-filmekben a jól ismert figura szuperhősként jelenik meg. Ennek kirívó példái 1959-ből a Mikulás, amelyben hősünk a varázsló Merlinnel szövetkezik, hogy elpusztítsa az ördögöt, vagy az 1964-es Mikulás legyőzi a marslakókat. De ezt a csoportot erősíti a Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány meg a ruhásszekrény (2005), amelyben Karácsony Apó adja át a Pevensie gyerekeknek azokat a varázsfegyvereket, amelyekkel azok legyőzhetik a Fehér boszorkányt.

A szélhámos, csaló Mikulások is külön műfajjá szaporodtak. Egy 1914-es némafilmben (A csaló Mikulás esete) a hamis Télapó ellopja az összes karácsonyi ajándékot, és egy amatőr detektív dolga, hogy a nyomára bukkanjon, és visszaszerezze a zsákmányt.

A vitathatatlanul legismertebb Mikulás-imposztor a Tapló télapó (vigyázat, a gyerekek nem biztos, hogy szeretik!), Billie Bob Thorntonnal a címszerepben, amelyben a piros palást alatt egy kasszafúró rejtőzik, aki az áruház karácsonyi bevételét kívánja elcsórni. Végül persze minden jóra fordul, éppen egy gyereknek hála…

 

Megszámlálhatatlanul sok filmet forgattak a Mikulásról eddig is, Hollywood kedvenc, mindig kasszasikert ígérő témája ez: lehet könnyfacsaró vagy megmosolyogtató, de annyi biztos, nem csak a gyerekek szeretik. letehetjük a nagyesküt, hogy a filmipar a jövőben sem mond le a piros ruhás, szakállas öregúr szerződtetéséről.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top