Napégés után

2009. 08. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Biztos, hogy mindannyian elfeledkeztünk már magunkról a tűző napon tevékenykedve, akár kikapcsolódtunk, akár dolgoztunk alatta. Ilyenkor a napvédő krémek használata sem garantálja a 100%-os védelmet. A naptej faktorszáma ugyan azt jelenti, hogy hányszorosára növelhető a napon töltött időtartam leégés nélkül a krém használatával, mára azonban ez az érték messze nem reális. Ha húszas faktorú napvédőkrémet használunk – aminél lejjebb ma már ne nagyon adjuk – nem maradhatunk hússzor többet a napon. A napvédő krémek ereje nem nő egyenes arányban az UV sugarakéval, ugyanakkor a napon eltölthető védőkrém nélküli időtartam is rohamosan csökken.

A napozás okozta dermatitis (bőrkárosodás) különböző súlyosságú lehet. Minden esetben kivörösödött és fájó bőrt hoz létre, ám rosszabb esetben ezt hólyagok, duzzanatok, láz és hányás kíséri. Ennek tudatában a tünetek kiküszöbölésének legjobb módja a megelőzés. A napvédő krémek folyamatos használata mellett az árnyék a legjobb barátunk. Ha természetes árnyékban – például fa alatt – vagy textilből készült napernyő alatt vészeljük át az UV sugarak támadását, akkor is barnulunk, de kevesebb kockázattal. Délelőtt 11 és délután 15 óra között bármennyire is csábító, ne menjünk ki a napra. Ennek a szabálynak a rendszeres megszegése a napégés mellett gyakran jár komolyabb következményekkel is.

Ha már megtörtént a baj és leégtünk, először vizsgáljuk meg, hogy mennyire súlyos a sérülés. Ha a bőr felhólyagosodik, vagy lázunk és hányingerünk van, irány az orvos, valószínűleg napszúrást is kaptunk. Ha „csak” forró a bőrünk, fáj és feszül, valamint hőemelkedésünk van, kezelhetjük magunkat mi is.

Először is hűtenünk kell a gyulladt szöveteket, aztán következhet a hidratálás. Gyors enyhülést hoz a hideg vizes borogatás, de ismerünk ennél rafináltabb kezeléseket is.

Választhatjuk a patikákban vény nélkül kapható krémeket, de sok kozmetikai cég is piacra dob a napvédőkréme mellé napozás utáni hűsítő balzsamot. Használhatjuk ezt is, de az illatadalék-mentes testápolók ugyanúgy megfelelnek a célnak. Lehetőleg kamilla vagy aloe vera tartalmú krémet használjunk. Sokkolóbb, de utána sokkal kellemesebb a hatás, ha krémezés előtt betesszük a tubust egy órára a hűtőbe.

Maga a hűtő is tartalmaz hűsítő és ápoló csodaszereket. Kend be a leégett bőrfelületet tejföllel vagy natúr joghurttal. Használata után mindenképpen zuhanyozz le, mert az illat is olyan hosszú távú, mint a nyugtató hatás. Utána érdemes bekenni a bőrt testápolóval, mert a tejtermékek csak a tüneteket enyhítik, a későbbi bőrhámlást nem.

 

A legfontosabb, hogy tanuljunk a saját hibánkból. Óvjuk a bőrünket, mert a fájdalom figyelmeztetés arra, hogy a folyamatos leégésnek lehetnek végzetes következményei – akár évek múlva is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top