Napszemüveggel szemünk épségéért

2008. 06. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A látás élessége, és a szem érzékenysége akár 50%-kal is csökkenhet, ha a rodopszint, vagyis a látóbíbort, mely a retinában lévő fényátalakító sejtekben található, huzamosabb ideig napfény éri. A napszemüveg kiszűri a felesleges fényt, valamint a zavaró csillogásokat. Egy jó napszemüveg az UV sugárzás legalább 99%-át megszűri, ezért is nem mindegy hol veszünk szemüveget. Az olcsó, utcán vásároltak UV szűrése ugyanis a mérések szerint nem stabil, mert annak a vékony rétegnek, mely a felszínükön van, a hatásfoka gyorsan csökken ráadásul éppen a napfény hatására. Érdemes tehát egy jó minőségű napszemüvegbe befektetni szemünk érdekében.

Ráadásul a rossz minőségű napszemüvegek többet ártanak, mint használnak! Ugyanis mivel sötétítenek, a pupilla kitágul, és így több sugár éri a szem érzékeny területeit. Vagyis egy egyszerű sötét üveg „tágra nyitja” a pupillát, de nem szűri ki a káros sugarakat.

A fogyasztóvédelmisek szerint azonban még az sem biztos, hogy a drágább a jobb. Előfordulhat, hogy márkás, méregdrága szemüvegek UV szűrő képessége szinte nulla, míg egy utcán vásárolt „bóvli” tökéletes védelmet nyújt – bár általában ez azért nem így van. De hogy mennyire véd az adott szemüveg, azt nem lehet kapásból megállapítani. A legjobb módszer, ha ellenőrzött helyen veszünk napszemüveget, ahol igazolni is tudják, hogy valóban kiszűri a sugarakat az adott darab.

A legtöbb ember tisztában van a napfény bőrt károsító hatásaival, és sok mindent megtesz megóvása érdekében, de ennél jóval kevesebben tudják, hogy ugyanez a fény a szemet is ugyanolyan mértékben károsíthatja. A környezetszennyezés hatására csökkenő ózonréteg miatt – ez a Föld atmoszférájának felső rétege –, egyre több UV sugárzás éri a felszínt és ez nem csak a bőrrák kockázatát növeli, hanem például immunrendszeri zavarokat, szürke hályogot és egyéb szemproblémákat is okozhat.

A gyermekek védelme pedig kiemelten fontos, mert az ő szemük az UV sugarakkal szemben háromszor érzékenyebb 14 éves korukig, mint a miénk. Ráadásul ez azért is fontos, mert a szem esetében, hasonlóan a bőrhöz, a károsodás összeadódik az idő elteltével, így érdemes minél korábban elkezdeni a védekezést. A fiatal korban elszenvedett UV sugárzás nagyon kritikus a szem későbbi problémáinak, betegségeinek kialakulásánál.

Az UV sugaraknak három típusa van, melyeknek különböző hatásuk van a szervezetre. Az első az UVA, melynek szemre gyakorolt káros hatásának mértékét még vizsgálják, de az biztos, hogy gyorsítja a bőr öregedését. Ennek a típusnak csak kis részét nyeli el az ózonréteg. A második fajta az UVB, ennek hatására barnulunk le, de ez a felelős az égési sérülésekért, sőt bőrrákot is okozhat. A szemre is káros, kötőhártya gyulladást és szürke hályogot okozhat. Jelentős része nem jut át az ózonrétegen, de annak csökkenésével egyre fokozódik veszélye. A legveszélyesebb típus az UVC sugárzás, ami szerencsére teljesen felszívódik az ózonrétegben, így amíg az létezik nem éri el a felszínt. Egyébként az UVB sugarak ellen védelmet nyújtó napszemüvegek ez ellen is védelmet nyújtanának, de ettől még bőrünket nem kímélné a sugárzás.

A túl világos üvegek, ha a szem látható, sok fényt engednek át. A sötétebbek nagyobb védelmet nyújtanak, de ha a látás nem tiszta benne, akkor az azért már túl sötét. Nem szabad tehát sajnálni a pénz a drágább, de nagyobb biztonságok nyújtó napszemüvegekre, mert hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen látásunk múlhat a választáson.

Kapcsolódó anyagok:

$$497$$

$$469$$  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top