Ne égesd le magad!

2011. 04. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha az idén a Mikulás nem hozna semmit decemberben, akkor kérjük nem lázadozni, ugyanis a legnagyobb valószínűséggel a játékgyárát és az egész lakhelyét felemésztette az ultraibolya sugárzás és az annak köszönhető olvadás az Északi-sark felett. De most már legalább tudjuk, hogy miért hord folyton pirosat. Ezzel tereli el a figyelmet arról, hogy folyton le van égve. Mármint nem anyagilag...

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tudósai alig egy hete fedték fel, hogy az ózonréteg az Északi-sark felett eddig nem látott mértékben vékonyult el, köszönhetően környezetromboló életmódunknak.

Az ózonréteg, mely a bolygót védi a Nap káros ultraibolya sugárzásától, az utóbbi negyedévben 40 százalékkal vékonyodott el. Az eddigiekhez képest ez a legnagyobb mért csökkenés. Korábban 30 százaléknál többet eddig még nem mértek az intézet tudósai. Bár a helyzet környezeti szempontból is katasztrofális, de az emberi szempontok sem elhanyagolhatóak. Fontos, hogy vigyázzunk a bőrünkre is, miközben egyre naposabbá és melegebbé válnak a hetek. A tavasz beköszöntével még sokan nem gondolunk arra, hogy védeni kellene bőrünket a Nap káros sugarai ellen, hisz mit árthat a kellemes tavaszi napsütés? Sajnos, nagyon is sokat. Ma már a bőrgyógyászok nem csak nyáron ajánlják a napvédő krémek rendszeres használatát, hanem egész évben. Ha szeretnétek elkerülni a bőrötök korai öregedését, a bőrrákot és még számtalan kellemetlen következményt, akkor a napos időt csak ésszel élvezhetitek ti is. Ne égessétek le magatokat, mert a vörös, hámló bőr még ma sem divat! A legegyszerűbb és leghasznosabb tanácsok betartásával máris sokat tehettek bőrötök és egészségetek megtartásáért: - Minden reggel, indulás előtt használjatok legalább 30 SPF  vagy magasabb faktorú napvédő krémet (ha sminkeltek, akkor a smink felvitele előtt kenjétek be az arcotok), és ha szükséges, akkor nap közben is kenjétek be újra az arcotok, mielőtt kimennétek a szabadba!

- A tavalyi vagy még régebben vett krémeknek mindig nézzétek meg a lejárati dátumát használat előtt. Ha lejárt, gondolkodás nélkül dobjuk ki, mert többet árthatnak, mint használhatnak. - Nap közben többször mossatok arcot tiszta vízzel, hogy felfrissítsétek a vérkeringéseteket és megszabaduljatok a káros szennyeződésektől. Arcmosás után, mielőtt utcára mennétek, ismét kenjétek be az arcotok napvédővel!

- Tudjuk, hogy százszor hallotta már ezt mindenki, de mivel az ismétlés a tudás anyja... Délelőtt 11 és délután 15 óra között közvetlen napfényen, szabadtéri medencében lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjunk, mivel ilyenkor a legerősebb a káros sugárzás a nap során! Ha mégis kint talál minket a Nap, akkor csapjunk egy kalapot a fejünkre és a strandon húzzunk pólót. Lehet, hogy kicsit furán fogunk festeni a helyi strandon, de ami jó Heidi Klumnak, azt mi se szégyeljük követni. Főleg, ha a cél a szép bőr és a bőrrák elkerülése. - Ne csak arcotok és a testetek kenjétek be, hanem ügyeljetek arra is, hogy ajkaitokra is kerüljön fényvédő ajakbalzsam a legmelegebb órákban. Aki élete során akár csak egy alkalommal is leégett már egy nyaralás vagy strandolás során, az tudja, hogy milyen könnyű újra és újra odakozmálni a napon. Ráadásul egyre több embernek válik igen érzékennyé a bőre a napsütésre. Ám ennek ellenére nekik sem kell a Nap elől menekülniük. Elég, ha a napozást, úszást, szabadban kirándulást kora reggelre vagy késő délutánra időzítik egy flakon magas faktorú védőkrém társaságában.

Ti fütyültök a veszélyre vagy megfontoltan élvezitek a Nap melegét?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top