Nem vagy a barátom!?

2009. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A középiskola óta barátnők voltak, minden nap beszéltek, ha máshogy nem is, de telefonon biztosan. Éva azt hitte, hogy Móniban rátalált az igaz barátra, aki mindig ott lesz, hogy segítsen, vagy meghallgassa, akinek a vállán kisírhatja magát, illetve aki vele örül a sikereinek.

Tizenegynéhány év telt el már azóta, hogy barátnők lettek, és Éva még soha nem csalódott Móniban, persze voltak apró konfliktusok, de soha semmi komoly. Nem egy munkahelyen dolgoztak, bár hasonló munkát végeztek, hasonló beosztásban. Aztán egy szép napon Évát előléptették, aki persze egyből hívta barátnőjét, hogy elújságolja a nagy hírt. Már a telefonban is furcsa volt Móni reakciója, de úgy gondolta, hogy biztosan csak rosszkor hívta. Később azonban kiderült, hogy nem: barátnője ugyanis a féltékenység miatt volt annyira furcsa, hiszen mindig is ő volt a jobb tanuló, ő a talpraesettebb és nem volt képes elviselni, hogy Éva hamarabb került feljebb a ranglétrán. Évának pedig újra kellett értékelnie a „barátságukat”, egyszerűen nem ezt várta barátnőjétől

A féltékenység mindenféle emberi kapcsolatot megmérgezhet, ám nem csak ez tehet tönkre egy barátságot, már ha egyáltalán barátság az, ami Eszter és Ildi között volt – legalábbis Ildi a történtek után megkérdőjelezi. Valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy a barátnők pasija szent és sérthetetlen, sőt még az exek is -, alighanem sokan személyes támadásként élik meg az ilyesmit. Ezzel Ildi is így volt, amikor megtudta, hogy Eszter kikezdett az ő előző pasijával, ráadásul mindezt nem is tőle tudta meg, hanem egy közös ismerősüktől, ami talán még borzasztóbbá tette a helyzetet. Talán nem is fájt volna neki annyira, talán még áldását is adta volna rá, ha mindez nyíltan és nem a háta mögött történik. Hiszen ő már lezárta a múltat, de akkor is így korrekt.

A helyzet soha nem egyszerű, hiszen mondhatjuk, hogy a szívnek nem lehet parancsolni, hogy a vágy megfékezhetetlen volt, igen, ez így van, de az őszinteség sokat segít. A féltékenység már sokkal nehezebb kérdés, hiszen ez egy teljesen természetes emberi érzés, de vajon mennyire egészséges, ha féltékeny egy barátnő arra, hogy a másiknak mindig sikerül remek pasikat kifognia, míg neki csak a „selejtek” jutnak, vagy ha borzasztó irigységet érez azért, mert a másik sikeresebb a munkájában, mert ő sokkal csinosabb és minden ruha jó áll rajta? Az ilyen féltékenységgel mit lehet kezdeni? Ha valaki néha így érez már nem is barátja a másiknak, sőt nem lehet soha jó barát, és inkább költözzön el egy lakatlan szigetre?

Nem valószínű, hogy így van. Talán ilyen esetben a saját önértékelésével vannak problémák, elégedetlen az életével, és kell találni egy bűnbakot, illetve valakit, akire haragudhat saját sikertelensége miatt. Viszont erre nem biztos, hogy a barátnők a legideálisabb alanyok. 

Saját életünk csak is kizárólag rajtunk múlik, ő segíthet nekünk bizonyos dolgokban - részben ezért vannak a barátok -, de nekünk kell alakítanunk sorsunkat, mint ahogy ő is teszi ezt. Csak talán jobban, mint mi.

Kapcsolódó anyagok:

$$3812$$

$$3220$$

$$142$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top