Szemünk világa

2009. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első, amit meg kellene tennünk, hogy időt kérünk a szemorvostól egy vizsgálatra. Mikor is volt az utolsó vizsgálat? Valószínűleg nem is tudjuk már. Az is lehet, hogy sohasem jártunk még ilyen helyen. Egy alapos vizsgálathoz hozzátartozik: - Mindkét szem látáserejének vizsgálata. Lehetséges, hogy új szemüvegre van szükségünk. - A szemgolyó belső nyomásának vizsgálata. - A pupilla vizsgálata. - Az orvos megvizsgálja a pupillák reakcióját a fényre és a közelségre, ezen kívül értékeli nagyságukat, formájukat és egymáshoz való hasonlatosságukat. - A szemek mozgásának vizsgálata következik. Ebből megállapítható, hogy a szemmozgató izmok megfelelően működnek-e. - Ugyanakkor meg kell vizsgálni a szempillákat, szemhéjakat, a szaru- és kötőhártyát, a szivárványhártyát, a szemlencsét és a szem első kamráját is. - A szem hátsó részét ophtalmoszkóppal vizsgálják. Itt a szem külső részéről, az üvegtestről, az erekről, a recehártyáról van szó.

Tudod-e, hogy egy jó szemorvos fel tudja ismerni a szemekben az ereid állapotát? Ez fontos az érelmeszesedés korai felismerése szempontjából.

Ha este égő vagy könnyező szemekkel mégy lefeküdni, ha olyan érzésed van, mintha homok lenne a szemedben, akkor könnymirigyeid nem képeznek elegendő nedvességet. Ezen a problémán gyorsan segíthetsz a következő módokon:

- Pislogj húsz másodpercig nagyon gyorsan és intenzíven. Ezzel elosztod a meglevő könnyfolyadékot a szem felületén, az égés alábbhagy. Ha nagyon rossz a helyzet, dörzsölj nyálat vagy hideg vizet a szemeidbe. Erőszakos megoldásként harapj citromba, vagy egyél valami erőset. - Szerezz be orvosoddal és a gyógyszerésszel való megbeszélés után tartósítószer-mentes szemcseppeket. A cseppek a természetes könnyeket imitálják összetételükben. Többnyire ampullákban vannak, amelyeket egyszeri használat után el kell dobni akkor is, ha még marad benne némi folyadék.

- Nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyassz. Hogyan is termelhetnének elegendő folyadékot a könnymirigyek, ha belülről ki vannak száradva? Ez okból „tankolj” elegendő folyadékot.

Az örök kérdés: jó-e a sárgarépa a szemeknek? Erre határozott igen a válasz. A sárgarépa karotint tartalmaz, ami elő vitaminja az A-vitaminnak, ami az éjszakai látásnál játszik fontos szerepet. Legjobb, ha már ma elkezded a sárgarépát étrendedbe felvenni. Ne felejtsd el, hogy a karotin felvételéhez zsiradékra – zsír, olaj, vaj – van szükség!

Egyre több ember panaszkodik arra, hogy munkája során szemei erős megterhelésnek vannak kitéve. Ezt a számítógép térhódításának köszönhetjük. Aki adatbevitellel, ennek képernyőn való ellenőrzésével, grafikával, szövegekkel, számokkal dolgozik, erős terhelésnek teszi ki szemének azt a képességét, hogy különböző távolságokra állítsa be magát.

Ez viszont a klasszikus leírása egy számítógépes munkahelynek. Ilyen körülmények között dolgoznak és tanulnak emberek milliói, ülnek idős emberek a tévéképernyők előtt. Ez ellen egész egyszerű természetes gyógyszer van: a fekete áfonya. Ez olyan természetes színanyagot tartalmaz, ami erősíti a szemet.

A szemfáradékonyság naponta fellép. Mivel az ember vizuális teljesítőképessége reggeltől estig fokozatosan csökken, szemünk egyre fáradtabb lesz. A ciliár izom igénybevétele egyre erősebb lesz, a recehártya vérellátása is romlik. A szemfáradékonyság nem életveszélyes, vakságot sem okoz, viszont látási panaszokhoz vezet, befolyásolja a munka és életminőséget, problémákat okoz a közlekedésnél is.   Ehhez járul még az egyre nagyobb terhelés az úgynevezett szabad gyökök által. Ez azt jelenti, hogy egyre inkább szükségünk van antioxidánsokra, melyekkel szemünknek segíteni tudunk. Ez leginkább a lutein lehet, egy növényi eredetű színezőanyag, tartalmazza a spenót, paprika és a tojássárgája. Erre az anyagra van szüksége a makulának, ahol az éles látás helye van szemünkben. Akár azonnal tálalhatod a kedvelt gyorsan készíthető ételt: spenót tükörtojással.

A természet itt is készen áll egy gyógyszerrel: pár éve felfedezték japán kutatók, hogy a csendes óceáni tengeri algákban képződő astaxanthin nevű antioxidáns rendkívül pozitívan hat ezekre a szempanaszokra. Tanulmányokkal igazolták, hogy naponta 5 mg astaxanthin bevétele egy hónap után a szemfáradékonyságot a vizsgálatban résztvevőknél 54%-kal csökkentette. Az astaxanthin a gyógyszertárakban kapható.   Így nyár körül, amikor ragyogó napsugárzással és hosszú nappalokkal kell számolnunk. Szerezd be a megfelelő napszemüveget. Itt nem a divat követelményei mértékadók, hanem a védelem, amit a szemüveg szemednek nyújt. A lencséknek megfelelően kell szűrniük az UV-sugárzást, és úgy kell a szemüvegnek passzolnia, hogy semmilyen irányból ne juthasson szűretlen fény a szemeidbe. Kérj a szaküzletben tanácsadást, végy olyan napszemüveget, mely ilyen szempontból is megfelelő védelmet nyújt.

Szemünk leggonosszabb ellenségeihez tartoznak a szabad gyökök. Különösen akkor veszélyesek, amikor magas a levegő ózontartalma. Ezt arról veheted észre, hogy szemeid napközben is elkezdenek égni. A vitaminokban gazdag táplálkozás segít: citromfélék, narancs, paprika, kivi, avokádó. Az ezekben található vitaminok védenek a szabad gyökök ellen, és erősítik az immunrendszert.

Szeretném, ha megszívelnéd: szemed, látásod olyan fontos, hogy az általános szemvizsgálatot semmiképpen nem szabadna elmulasztani!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top