Nők és a költő

2009. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A második világháborúban játszódó film négy fiatal barátságáról és különleges szerelmi kapcsolatáról szól. A történet négy főszereplője Dylan Thomas (Matthew Rhys), a világon ma is legismertebb walesi költő, felesége, Caitlin Thomas (Sienna Miller), Gilbertson nagymamája, Vera Phillips (Keira Knightley) és nagyapja, a háborús hős William Killick (Cillian Murphy).

– Kislánykorom óta tudom, hogy nagyanyámat szoros barátság fűzte Dylan Thomas-hoz. Szomszédok voltak Swansea-ben: együtt nőttek fel, ugyanabba az iskolába jártak és a szünidőt is együtt töltötték – meséli Rebekah Gilbertson producer.

 – A történet kettejük szerelmes viszonyáról szól, de nem testi, hanem érzelmi értelemben. Arról az áldozatról, amit abban a korban, bár szerintem ez ma is ugyanúgy jellemző, a nők hoztak a szeretett férfiért: képesek voltak lemondani a barátság intimitásáról – vallja John  Maybury rendező, akit nemcsak a költő története érdekelte, legalább annyira foglalkoztatta a művész életében fontos szerepet betöltő két asszony.

Története szerint Vera Phillips Dylan Thomas gyermekkori szerelme. Tíz évig nem találkoznak, majd véletlenül összefutnak a háború sújtotta Londonban. Vera sanzonénekesként dolgozik, Dylan a kormány megbízásából háborús propagandafilmeket készít. A találkozás villámcsapásként éri őket, Dylan azonban már házas. Életvidám felesége, Caitlin észreveszi férje Vera iránti vonzalmát, de önfeledten tovább flörtöl más férfiakkal.

A Dylan-nel való találkozás felborítja Vera addigi életét. A két nő között a szerelmi versengés ellenére különleges barátság szövődik. Hétköznapjaik összefonódnak, a legtitkosabb gondolataikat is megosztják egymással. Vera hozzámegy odaadó rajongójához, a katona William Killickhez. A fiatal házasok nem tölthetnek sok időt együtt, a férfit a frontra vezénylik. Vera gyermeket vár, ezért úgy dönt, hogy visszaköltözik barátaival Walesbe. Állandó nyugtalanság gyötri, hiába próbálja legyűrni háborgó érzelmeit.

William épségben tér haza a háborúból, de az átélt szörnyűségek megváltoztatják. Ráadásul már Vera sem az a gondtalan énekesnő, akibe beleszeretett. A falubeli pletykák és Dylan katonahősökkel kapcsolatos gúnyolódása haragját tovább növelik. Elkeseredett dühében megtámadja Dylanék házát. Az elmérgesedett helyzetben Verának választania kell a két férfi, szerelem és barátság között.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top