Omegát a szemnek?

2011. 06. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Omega-3 zsírsav… Mi jut eszedbe róla? A trombózisveszély csökkenése? Érfalak meszesedéstől való védelme? Gyulladásos betegségek gyorsabb gyógyulása? A legtöbbünknek rögtön ezek a hatásai villannak be. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a legújabb kutatások szerint egyes szembetegségek megelőzésében is fontos szerepet játszhat.

Az egereken végzett vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az omega-3 szabályozza a szemben lévő vérerek működését, és így képes lehet meggátolni a retinopathia (szem ideghártyájának ereződési rendellenessége), valamint az időskori makuladegeneráció (a sárgafolt károsodása) kialakulását.

A Bostoni Gyermekkórház szemészorvosa, Dr. Lois Smith által végzett kutatás arra is rávilágított, hogy a zsírsavak az inzulinérzékenységet növelő fehérjék aktivitását is jótékonyan befolyásolják. Különösen a 2-es típusú diabétesz esetében alkalmazott gyógyszerek által célba vett fehérjékét, amiből arra lehet következtetni, hogy a cukorbetegségben szenvedők inzulinérzékenysége növelhető omega-3-mal.

Bár az eredmények biztatók, Smith figyelmeztet, hogy további klinikai vizsgálatok szükségesek, hogy vajon a főként tengeri ban, valamint lenmagban, diófélékben és szójatermékekben található omega-3 az embereknél is hasonló hatásmechanizmust mutat-e a fent említett területeken.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top