Halálos házikedvencek

2011. 06. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szépek, veszélyesek, egzotikusak, mégis akár háziállatként is találkozhatunk velük. Öt rendkívül veszélyes állat, amelyek megfelelő odafigyeléssel akár házikedvencként is beválik.

1. Pókok

A nyolclábú ragadozók zöme termel valamilyen erősségű mérget, amit vadászatra, vagy önvédelemre használ. Ezek nagy része nem veszélyes az emberre, közel 200-ra tehető azon fajok száma, amelyek mérge ránk nézve is kockázatot jelent. Főleg egyes dél-amerikai, ázsiai, és ausztrál fajok okozhatnak komolyabb problémát. Ezek közül említésre méltó a tölcsérhálós pók és a brazil vándorpók, amik az ismert pókfajok közül a legnagyobb adag mérget fecskendezik áldozatukba.

 Theraphosa blondi Fotó: Wikipedia  

2. Skorpiók

A a legősibb ízeltlábúak közé tartozik. Az eltelt évmilliók alatt viszonylag keveset változott, így illik rá az „élő őskövület” elnevezés. A jelenleg ismert mintegy 1500 faj nagy része ártalmatlan az emberre nézve, mindössze néhány faj számít kivételnek. A skorpióméreg két fő típusa közül az egyik főleg gerinctelen állatokra halálos, a másik típus viszont már az emberrel is végezhet. A terráriumok leggyakoribb faja a császárskorpió, ennek a mérge gyenge, a sivatagi skorpiókat azonban csak gyakorlott állattartóknak ajánljuk. Ezek mérge veszélyes, nem véletlen, hogy tartásuk engedélyköteles.

 Leiurus quinquestriatus Fotó: Wikipédia  

3. Mérges kígyók

Ha állati mérgekről van szó, az elsők között mindenkinek a kígyók jutnak eszébe. A csörgőkígyó, a királykobra vagy a szarvas vipera halálosságáról évszázadok óta tudunk, de napjainkban már ezekkel az állatokkal is találkozhatunk a terráriumokban. A tartásuk természetesen hazánkban is engedélyköteles, emellett rutinos terraristáktól is rendkívüli odafigyelést igényel. A “belépőszintű” fajok között említhetők a különféle korallkobra fajok, amelyek mérge viszonylag enyhe.

 Micrurus fulvius Fotó: Wikipédia  

4. Óriáskígyók

Természetesen nem csupán a mérgek jelenthetnek ránk veszélyt, amit jól példáz a kígyók egy másik csoportja. Az óriáskígyók még elterjedtebb háziállatok, számtalan terrarista otthonának büszke díszei. Ezek a fajok méregfogak nélkül is el tudnak bánni kiszemelt áldozatukkal, testük erejével összeroppantva, vagy megfojtva azt. Tartásuk egyszerűbb a mérges kígyókénál, de a legelterjedtebb terráriumi fajok, a pitonok vagy közönséges óriáskígyók esetében is nagy szükség van az óvatosságra és a szabályok betartására.

 Boa Constrictor Fotó: Flickr.com  

5. Aligátor

Az aligátorokkal itthon leginkább állatkertben lehet találkozni, a világ más tájain azonban sokan házikedvencként tartják a veszélyes ragadozókat. A Mississippi aligátor például ma már nem veszélyeztetett faj, sokan tenyésztik is az Egyesült Államokban. Floridában az Everglades mocsárvidéken nagy számban él, és gyakran bemerészked(nek)ik lakott területre is. Így arrafelé nem számít bombahírnek, ha a hátsó udvarban, vagy a kocsi alatt egy lustálkodó aligátort talál az ember.

 Alligator mississippiensis Fotó: Wikipédia  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top