Készüljünk az özönvízre?

2011. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokféle népi hiedelem, babona létezik, melyek közül az egyik legfontosabb kört talán az időjárás megjóslására vonatkozók alkotják, hiszen nagyon sok múlik azon, hogy esőt vagy inkább szárazságot várhatunk: a termés mennyisége és minősége.

Júniusban Medárd napján szoktuk kémlelni az eget, hogy vajon napsütést hoz-e ez a nap, vagy megnyílnak az ég csatornái. A néphit szerint ugyanis ha ezen a napon esik, akkor az elkövetkezendő 40 napban is csapadékos időjárás van kilátásban. Vajon 2011. június 8-án milyen időre készülhetünk? „Medárd napján az országban sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.” – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat Időjárás-előrejelző Osztályától.

A szóban forgó napon tehát érdemes magunkkal vinni az esernyőt. Az elkövetkezendő 40 napban is szükségünk lesz rá? „A Medárd napi népi megfigyelést érdemes kicsit tágabb időkeretben értelmezni.” – javasolja az OMSZ fent említett részlege, melynek a tájékoztatása szerint, ha június első napjai esődúsabbak, „az utalhat a nyár csapadékosságára, mert ilyenkor nyugat felől frontok érik el hazánkat.” „Általában a csapadékosabb, illetve szárazabb időszakok hossza meghaladhatja az 1 hónapot. Ha egy ilyen csapadékos időszak hossza június elején kezdődik el, akkor megvan az esély, hogy az egész június is az átlagosnál csapadékosabb legyen.” – hangzik a magyarázat, miért várható, hogy az elkövetkező napok időjárása hasonló lesz a Medárd napihoz. „Mindezek ellenére vegyesek a tapasztalatok a Medárd-napi megfigyeléssel kapcsolatban, de ellentétben a legtöbb regulával, ennek van időjárási alapja.” – összegez az OMSZ Időjárás-előrejelzési Osztálya.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top