Púpok, puklik, horzsolások...

2010. 03. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csecsemőnél a szemhéj duzzanata minden esetben orvosi megfigyelést igényel. Amennyiben a csecsemő vagy kisgyermek arca vagy egész teste hirtelen megduzzad, ez lehet allergiás reakció következménye, de lehet a vese betegségének első jele is. Ilyen esetekben ne adjunk gyógyszert, minél hamarabb vigyük a kicsit gyermekorvoshoz.

Különböző csípések is okozhatnak a test különböző pontjain kisebb-nagyobb fájdalmas duzzanatot. Nagyon fájdalmas lehet a méhcsípés, de a hangya, vagy pókcsípés következménye is lehet duzzanat.

A szabadban, a fűben játszó kisgyermeknek a csalán is fájdalmas sérülést okozhat, ennek jele is a bőrpír és a duzzanat.

Ha megbizonyosodtunk arról, hogy a kisgyermek testén lévő duzzanatot rovarcsípés, vagy hasonló külső hatás okozta, akkor a duzzadt területet állott vizes ruhával borogassuk. A nagyobb csecsemőnek, kisdednek negyed, a kisgyermeknek fél, a nagyobb gyermeknek adhatunk akár egy egész kálcium pezsgőtablettát vízben oldva. A duzzadt, piros területet nyugtató kenőccsel kenjük be.

Erősebb duzzanat, nagyobb csípés esetén segíthet a Phlogosam kenőccsel készített párakötés is.

Más kezelést igényel a csecsemő vagy kisgyermek testén keletkezett kis göb, ami gyakran gombás fertőzés jele. Ezt ne kezdjük kezelni, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

Amennyiben a kisgyermeken olyan „daganat” keletkezik, amelyet nem tudunk csípéssel vagy egyéb okokkal kapcsolatba hozni, vagy ha a duzzanat nagysága meghaladja azt a mértéket, ami ilyen okokra visszavezethető lenne, úgy forduljunk azonnal gyermekorvoshoz, vagy gyermeksebészhez.

Az egyik vagy mindkét mellen látható duzzanat nem mindig kórós. Újszülötteknél gyakran előfordulhat, hogy mindkét mellecskéjük megduzzad. Amennyiben nagyobb gyermekeknél találunk ilyen eltérést, mindenképpen mutassuk meg gyermekgyógyásznak.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top