A Hold hatásai II.

2010. 03. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akár a palánták ültetéséről, akár a betegség miatti ágynak dőlésről volt  szó, akár takarításról, vagy költözésről, mindig a Holdnaptárukat vették elő, hogy megkeressék a legmegfelelőbb időpontot ahhoz, hogy sikeresen hajtsák végre az adott feladatot.

Több ezer éves megfigyelésekre alapozhatjuk ezeket az ismereteket, több évszázadon keresztül próbálták ki ezeket a tapasztalatokat, s több százezer ember érzékenységén épültek ezek az ismeretek, amelyeket akár ma is tudunk hasznosítani.

A Hold, miközben a Föld körüli mozgását végzi, a Naphoz viszonyítva több helyzetbe is kerül, de ebből mi csak négyről beszélünk most, azokról a bizonyos Holdfázisokról. Négy jelentős Holdfázis jön létre, miközben a Hold közel 29 és fél nap alatt körbejár az Állatövön. Ezek a Holdfázisok különböző képpen hatnak ránk. Az Újhold

Az első Holdfázis, amikor Újhold van.

Ilyenkor a Nap és a Hold az adott Állatövi jegy adott fokán együttállásban látszik. Gyakorlatilag a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el. Mint mindig, amikor az „új” szócskát használjuk, most is ekkor tanácsos minden újba belekezdeni, új ruhát vásárolni, új lakásba költözni, új munkába kezdeni, stb. Új életet is kezdhetünk, pl. most érdemes elkezdeni a dohányzásról való leszokást, most érdemes elkezdeni fogyókúrázni, böjtölni, salaktalanítani.

A növő Hold.

A Hold előre halad, és lépésenként közelebb kerül ahhoz a ponthoz, amikor szembe fog állni a Nappal. Ilyenkor növő Holdról beszélünk, de mondhatjuk úgy is, hogy dagad a Hold. Az égen a Hold sarlója jobb oldalon dagad, vagyis képletesen egy „D” betűt formáz. Így bárki, aki az égre tekint meg tudja állapítani, hogy hol tart a Hold, nő vagy csökken, Újhold lesz, vagy Telihold?

A Hold lépésről lépésre közeledik a Földhöz, és ahhoz a ponthoz, amikor majd keresztezni fogja a Föld Nap körüli pályáját.

A növő Hold, vagy hívhatjuk úgy is, hogy a „D”agadó Hold fázisban sok minden történik. Megemelkedik a születések száma, minden növekedésnek indul. Sokkal jobban működik minden erő, többek között a gyógyító erők is, akár gyógyszerekről, orvosokról, akár az öngyógyításról beszélünk. Szervezetünk sokkal fogékonyabb mindenre, könnyen befogadja, felveszi, elraktározza az értékes anyagokat, amit adunk neki. Ezért aki hajlamos a hízásra, különösen figyeljen arra, hogy mennyit eszik a Növő Hold időszakában.

A Holdtölte, vagy Telehold.

Ilyenkor a Hold az Állatövnek azon pontján áll, amely pontosan szemben áll a Nap által elfoglalt állatövi jeggyel. Fizikailag a Nap a Hold egész látható felületét megvilágítja.

A Hold – mint az éjszaka bolygója -, szemben áll a Nappal – a Nap pedig a nappalt uralja. A Nap pozitív hatású bolygó az asztrológiában, a Hold negatív hatású. A Nap mutatja a férfierőt az asztrológiában, a Hold a nőiséget. A mitológiákban a Nap a király, a Hold a királyné.

Óriási feszültséget jelez ez a bolygókapcsolat, hiszen a pozitív és a negatív erők feszülnek össze. A statisztikák szerint az erőszakos cselekmények, és a balesetek száma ugrásszerűen növekszik, akárcsak a születések száma.

Mindenki másképp reagál a Hold hatására. Ám akire nagyobb hatással van, pl. aki a Rák jegyében született, vagy aszcendense, avagy a Holdja található  ebben a jegyben, különösen nyugtalan lehet, nehezebben alszik el, és akár furcsákat álmodik. A sebek sajnos erősebben véreznek, nehezebben gyógyulnak, ezért lehetőség szerint, ha rajtunk múlik, ezekben az időszakokban ne tervezzünk műtétet.

A fogyó Hold, vagy másnéven csökkenő Hold.

Ilyenkor a Hold előre haladva az Állatövön, újra megközelíti azt a pontot, ahol majd együtt fog állni a Nappal. Ahogy közelít a Föld felé, a Nap által megvilágított hányada egyre jobban csökken. Egy nagy „C” betűre hasonlít az íve, így ha ezt az alakzatot látjuk az égen, könnyen felismerhetjük, melyik fázisában áll a Hold.

Ez a kiáramoltatás időszaka, mondhatnánk, hogy kifújhatjuk a levegőt, kilélegezhetünk, vagy más szóval fellélegezhetünk. Ilyenkor megszabadulhatunk a félelmeinktől, szorongásainktól. Most vagyunk igazán csúcsformában, lényegesen többre leszünk képesek, mint gondolnánk. Képzeljük el, mintha becsuknánk egy könyvet, befejeznénk egy munkát, bezárnánk egy ajtót, utolsó ecsetvonást húzunk egy elkészült képen. Ilyenkor a sebek is sokkal gyorsabban gyógyulnak, és bármilyen tervezett operáció sokkal sikeresebb, mint egy más holdfázis alatt végzett műtét.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top