Reptéri kisokos

2009. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kezdjük a poggyásszal, ugyanis kevesen tudják, hogy nem csak a kézipoggyászra vonatkoznak tiltások. A feladott poggyászért általában nem vállalnak felelősséget a társaságok, ezért az értékeket kifejezetten tilos abba pakolni. Pénzt, hitelkártyát, ékszereket, laptopot, fényképezőgépet mind-mind a kézipoggyászba pakoljuk. Úti okmányaink is legyenek nálunk, hiszen bármikor szükségünk lehet rá. A kézipoggyászról azt érdemes tudni, hogy a táska vagy bőrönd nem lehet nagyobb 55x40x20 cm-nél. Általában a Check-in pultnál – ahol feladjuk a csomagokat és ellenőrzik a jegyeket – van egy fémből készült modell, amibe az ügyintéző esetleges kérésére bele kell helyeznünk a táskát. Ha nem fér bele, akkor nem felelt meg a követelményeknek és fel kell adnunk, ami pluszköltséggel jár. Ezért fontos, hogy már otthon elővegyük a mérőszalagot.

A kézipoggyászban ne legyen nálunk öngyújtó, folyadék vagy vágóeszköz. Ezeket még a reptéren kidobathatják velünk. A manikűrszettet, szemöldökcsipeszt és a tusfürdőt tegyük a feladott bőröndünkbe, de ha a parfüm nem több, mint 100 ml, akkor műanyagzacskóban felvihetjük. Ez a mennyiség természetesen arra szól, ami az üvegcsére van írva, ha egy 150 ml-es üvegcsében már láthatóan csak 50 ml van, akkor sem felel meg a biztonsági előírásoknak. Műanyagzacskókat a reptéri újságárusoknál is tudunk venni. Ez az előírás vonatkozik a testápolókra, ajakbalzsamokra is, melyeket mind-mind külön fel kell mutatni az ellenőrzés során. Ezért ajánlatosabb inkább a feladott bőröndbe tenni a folyékony dolgokat, mert sok időt megspórolhatunk. Ha időt tudunk megtakarítani valamivel az csak jó lehet egy repülőtéren, hiszen ajánlatos már 2 órával a gép indulása előtt odamenni. Ne feledjük, a biztonsági előírások – ha kissé kellemetlenek és bosszantóak is – minket védenek!

Ha saját autónkkal megyünk a reptérig, érdemesebb előtte körülnézni az interneten, hátha van olcsóbb parkolóház egy kicsit távolabb, mert a repülőtértér-közeli parkolóházak nagyon drágán őrzik autónkat.

Fenn a magasban csak utazómagasságon lehet használni a laptopot és a kamerát. Az utazómagasság akkor kezdődik, amikor kikapcsolhatjuk az övet. Sokan szenvedünk légi betegségben repüléskor, amitől nem vagyunk rosszabbak, mint mások, pusztán egy kicsit érzékenyebbek. Ha rosszullét tör ránk, maradjon a fejünk mozdulatlan, lélegezzünk nyugodtan és csukjuk be a szemünket. Ha a légnyomásváltozást megérezzük – eldugul a fülünk, néha szúr is – ne ijedjünk meg, van egy bevált módja a nyomás kiegyenlítésének. Szopogassunk finom cukorkát vagy rágjunk rágógumit.

Gyakran vannak olyan utasok a fedélzeten, akik nem hétköznapi vendégek. Csecsemőnek válthatunk csecsemőjegyet, amely azt jelenti, hogy nem kap külön helyet, hanem ölben utazik. Hölgyutasok, figyelem, ha túl vannak a terhességük 28. hetén, akkor az áldott állapotot már jelezniük kell telefonon előre. Akik speciális gondoskodást igényelnek – testi- vagy szellemi fogyatékosok – szóljanak előre legalább negyvennyolc órával, így számukra minden segítséget elő tudnak készíteni az útra. Érdemes további információkért kutakodni a légitársaságok honlapján, vagy telefonon érdeklődni az ügyfélszolgálatukon.

Ha végre túl vagyunk a repülőtéri procedúrán, kényelmesen hátradőltünk az ülésben,  elértük az utazómagasságba, mindenképpen kukkantsunk ki az ablakon, mert a látvány nem hétköznapi, még akkor sem, ha gyakran ülünk repülőn.

Kapcsolódó anyagok: 

$$4050$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top