Az Oroszlán csillagképe

2009. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aki is kipróbálta összes eszközét, íjait, bronz kardját, és nyilait, de egyik sem használt az oroszlán ellen. Herkules ezért más módszert alkalmazott. Kileste, hol rejtőzködik ez a hatalmas teremtmény, majd hatalmas botjával egy ütést mért rá, ezzel elkábította, és Zeusztól kapott erejével megfojtotta.

Vállára vette, és így ment vissza Mükénébe. A király, aki Herkulesnek ezt a feladatot adta, nagyon megijedt, és ezek után még jobban félt Herkulestől, ezért kitiltotta Herkulest a várból, és elfogadta, hogy a bizonyítékokat csak a várfal alá hozza el.

Herkules nem tudta könnyedén lenyúzni az oroszlán bőrét. Segítséget kért Athénétől, aki azt tanácsolta neki, hogy a vadállat lenyúzásához a legmegfelelőbb eszköz a saját körme. Így tudta teljesíteni Herkules az első próbát.

Herkules ezután magára öltötte az oroszlán bőrét, és így ő is sérthetetlenné vált a monda szerint. A feladatokat kiosztó király annyira félt tőle, hogy a pincébe menekült, akárhányszor is jött Herkules, aki mind a 12 feladatát teljesítette.

Zeusz – a főisten – azért, hogy emlékezetessé tegye legerősebb fia Herkules hőstettét, az Oroszlán csillagképét az égre helyezte.

Az Oroszlán csillagkép Alfa csillaga a Leonis-Regulus állócsillag. Valószínűleg azért hívják így ezt a csillagot, mert ez van a legközelebb az Ekliptikához, és sokszor áll együtt vagy szemben a bolygókkal, vagy a Holddal. Az Oroszlán csillagkép Béta csillaga a Leonis-Denebola állócsillag, vagyis az oroszlán farka. Az Oroszlán csillagkép Gamma csillaga: Leonis-Algieba állócsillag, vagyis az oroszlán sörénye.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top